Kansanedustaja Sari Tanus kiirehtii eturauhassyöpäseulontojen aloittamista

Tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus (kd.) kiirehtii eturauhassyöpäseulontojen aloittamista. Taustalla on Tanuksen lakialoite, jonka allekirjoitti viime keväänä 141 kansanedustajaa. Hänen mukaansa aloitteella on laaja kannatus yli puoluerajojen.

– Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti ja samalla koko Suomen yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee 900 miestä, Tanus mainitsee.

Tanuksen mukaan PSA-seulonnan avulla eturauhassyövän jäljille voitaisiin päästä ajoissa, ennen kuin syöpä ehtii levitä.

– Tämä olisi paitsi Suomen terveydenhuollolle vähemmän kuormittavaa, myös vähentäisi miesten ennenaikaisia kuolemia ja parantaisi elämänlaatua.

– Tänä päivänä huolta turhista tutkimuksista tai hoidoista ei juurikaan ole, sillä eturauhassyövän diagnostiset menetelmät ovat kehittyneet huimasti. Koepalojen ottoon ei tarvitse lähteä summittaisesti. Jos PSA antaa viitteitä eturauhassyövästä, voidaan hyödyntää uusia täydentäviä jatkotutkimusmenetelmiä, jolloin vaaraa ylidiagnosoinnista on vähäinen. Väestöseulonnan aloittaminen Suomessa välittömästi onkin ensisijaisen tärkeää, Tanus painottaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut