Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikan hankesuunnittelu Pirkkalasta Linnainmaalle alkaa – tämä olisi sen reitti

Tampereen raitiotielinjalle 1 suunnitellun jatkon linja-autoasemalta Pirkkalaan ja keskussairaalta Linnainmaalle hankesuunnitelma käynnistetään.

Suunnittelu tehdään Tampereen kaupungin, Pirkkalan kunnan ja Tampereen Raitiotie Oy:n yhteistyönä.

Pirkkalan Suupan päätepysäkiltä raitiotierata kulkee Naistenmatkantien keskellä Partolan uudistuvan alueen läpi Härmälään. Härmälästä rata jatkaa Nuolialantietä Rantaperkiöön ja Hatanpään valtatien keskellä kohti raitiotielinjan 1 Sorin aukion pysäkkiä.

Linjan 1 itäpäässä suunniteltava rata jatkuu Tays Keskussairaalalta Tenniskatua Ruotulaan, ylittää Teiskontien Alasjärven kohdalla ja jatkaa Heikkilänkadun keskellä Linnainmaan päätepysäkille Koilliskeskukseen.

Pirkkalan kuntakeskuksen ja Tampereen linja-autoaseman välille suunnitellaan noin 9,3 kilometriä kaksoisraidetta, josta 4,6 kilometriä sijoittuu Pirkkalan kunnan puolelle.

Jo rakennettu Tampereen keskustaosuus Sorin aukiolta Tays Keskussairaalalle on 4,1 kilometriä ja suunniteltava jatko Tays Keskussairaalalta Linnainmaalle noin 4,5 kilometriä. Heikkilänkadun varteen suunnitellaan raitiovaunujen säilytysvarikko.

Alustavia katusuunnitelmaluonnoksia ja vaikutusarvioita työstetään ensi keväänä sidosryhmätyöpajoissa. Suunnitelmat laitetaan nähtäville alkusyksyllä, jolloin järjestetään yleisötilaisuudet molemmissa kunnissa ja kaikille avoin karttapalautekysely.

Suunniteltavan raitiotien varrella on käynnissä ja tulossa useita maankäytön suunnitteluhankkeita, kuten Viinikanlahden ja Ruotulan kehittäminen. Raitiotien suunnittelutilannetta esitellään mahdollisuuksien mukaan myös maankäytön suunnitelmien yhteydessä.

Hankesuunnitelma valmistuu keväällä 2023. Se ei tähtää välittömään raitiotien rakentamiseen. Työn tavoitteena on tuottaa tekninen suunnitelma, kattava vaikutusten arviointi, vaihtoehtovertailu ja hyöty-kustannus -laskelma, jonka perusteella Tampereen ja Pirkkalan kunnanvaltuustot voivat päättää raitiotielinjan mahdollisesta toteutussuunnitteluun ryhtymisestä alkukeväällä 2023.

Toteutussuunnittelu voisi ajoittua vuosille 2023–2024, jolloin Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien radan rakentaminen olisi mahdollista vuosina 2025–2028.