Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen sinkkuväitös: nainen on onnellisempi kuin mies – näinkö on?

Näkökulma: Sinkkuutta käsitellään yhä usein parisuhteen puuttumisen kautta, kertoo tuore väitöskirja.

Sinkkunaiset ovat sinkkumiehiä onnellisempia, kertoo Anu Kinnusen Tampereen yliopistossa perjantaina tarkastettava väitös.

Kinnusen väitöstutkimuksen mukaan naiset pärjäävät paremmin ja löytävät onnellisuutta ilman kumppania enemmän kuin miehet.

– Näyttäisi, että muut sosiaaliset suhteet kannattelevat sinkkunaisia, Kinnunen kertoo.

Jos sinkkunainen kuitenkin kokee yksinäisyyttä, hänen onnellisuutensa laskee merkittävästi.

Osa sinkuista on täysin tyytyväisiä elämäänsä.

– Ne, jotka ovat sinut sinkkuutensa kanssa, voivat paremmin kuin he, jotka toivovat parisuhdetta, Kinnunen kertoo.

Sinkkuuteen kytkeytyi miesten tarinoissa tuntemuksia ulkopuolisuudesta.

Kumppania toivovat sinkkumiehet kärsivät muita sinkkuja enemmän muun muassa painajaisista, ahdistuneisuudesta ja ylirasittuneisuudesta.

19 miestä kirjoitti Kinnusen väitöstutkimusta varten omasta sinkkuudestaan. Kinnusen mukaan kirjoituksissa näkyi sinkkuuteen liittyvän vapauden lisäksi paljon parisuhdenormatiivista ajattelua: parisuhdetta pidetään yhä usein yksinelämistä parempana.

– Etenkin niiden kohdalla, joilla ei vielä ollut kokemuksia parisuhteesta, välittyi myös pelkoa siitä, että tämä tärkeä kokemus jää heiltä kokonaan kokematta. Sinkkuuteen kytkeytyi miesten tarinoissa tuntemuksia ulkopuolisuudesta ja kelpaamattomuudesta.

Kinnunen kertoo, että parisuhde näyttäytyi keskeisenä tavoitteena, mutta osa miehistä koki, että heidän parisuhteensa puute johtuu itsestä riippumattomista syistä.

Vaikka yhä useampi on sinkku ja asuu yksin, sinkkuus näkyy esimerkiksi mediassa lähinnä viihteenä. Kinnusen tutkimuksessa kävi ilmi, että lehdistössä sinkkuutta käsitellään yhä parisuhteen puuttumisen kautta. Myös erilaiset sinkkuuteen liittyvät tosi-tv-sarjat näkyivät lehdissä.

– Yllättävän paljon lehtiin saakka tulee tosi-tv-ohjelmia, missä sinkun keskeisenä tavoitteena on parisuhteen löytäminen. Tehtiin viihdettä sen sijaan, että sinkkuja olisi käsitelty tärkeänä väestöryhmänä.

Kinnusen mukaan sinkut pitäisi paremmin tunnistaa yhteiskunnassa. Esimerkiksi lainsäädännöstä voisi Kinnusen mukaan käydä läpi sen, mikä siellä on sinkkuja eriarvoistavaa. Jokainen voisi itse myös vaikuttaa omaan ajatteluunsa.

– Ihmiset eivät välttämättä tunnista parisuhdenormia omasta ajattelustaan.