Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmikko suosikkien takaa tekee juhlamusikaalin TTT:lle – "Kaikki Euroopan suuret aatteelliset liikkeet ja teknologinen kehitys kiteytyivät vuoteen 1900"

Tampereen Työväen Teatteri on julkistanut 120-vuotisjuhlavuoden pääteoksensa.

Kotimainen musikaali Momentum 1900 kantaesitetään TTT:ssä syksyllä 2022.

Näytelmän taustalla ovat käsikirjoittajat Heikki Salo ja Sirkku Peltola sekä säveltäjä Eeva Kontu. Peltola myös ohjaa näytelmän.

Kolmikon aiempia yhteistöitä TTT:ssä ovat olleet Viita 1949 ja Tytöt 1918.

Musikaalin tapahtumat kietoutuvat Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn ympärille. Ohjaaja Sirkku Peltolän mukaan musikaalin on tarkoitus konkretisoida, miten taide muuttaa maailmaa.

– Kaikki Euroopan suuret aatteelliset liikkeet ja teknologinen kehitys kiteytyivät vuoteen 1900. Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä oli merkittävä niin taiteen kuin suomalaisen identiteetin kannalta. Kansallistaiteilijat pystyivät taiteen kautta osoittamaan, että olemme merkittävä kansakunta muiden kansakuntien joukossa ja meillä on oma kulttuurimme, toteaa Paltola tiedotteessa.

Pariisissa suuren maailman tapahtumien keskipisteeseen joutuu nuori pääpari Verna ( Emilia Keskivinkka) ja Elias ( Saska Pulkkinen)

Näyttämöllä nähdään muun muassa vuosisadan vaihteen kulttuurihahmot Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Ville Vallgren, Ellen Thesleff ja Eliel Saarinen. Rooleissa ovat muun muassa Martti Suosalo, Petra Karjalainen, Aimo Räsänen ja Janne Kallioniemi.

Eeva Kontun sävellyksissä musikaaliperinteeseen yhdistetään muun muassa hiphoppia. Lyriikat ovat Heikki Salon käsialaa.

Pääteoksen ensi-ilta on 7. syyskuuta 2022. TTT:n perustamisesta tuli 120 vuotta täyteen jo syyskuussa, mutta juhlanäytelmä saa ensi-iltansa vuoden myöhässä koronapanedemian takia.