Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkukeskosten aivoja vaurioittavat sekä hapen puute että liika happi, selviää Husin suurtutkimuksesta

Hapen annostelulla on valtava vaikutus pikkukeskosten aivoille, selviää uudesta suurtutkimuksesta. Husin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) tutkimuksen mukaan aivoja ei vahingoita pelkästään hapen puute, vaan myös liika hapensaanti.

– ”Sopiva määrä happea on elintärkeää, mutta sekä liian vähäinen että liiallinen määrä happea voivat olla haitallista aivoille. Alkuvaiheiden lisähappea tuleekin annostella tarkasti, jotta pystytään ehkäisemään aivovaurioita ja myöhempiä kehityspoikkeavuuksia, sanoo tiedotteessa osastonlääkäri Krista Rantakari Vastasyntyneiden teho-osasto Saarelta.

Tutkimuksen mukaan hapenpuute ja liika hapensaanti vahingoittavat eri osia aivoista. Liian vähäinen happimäärä ensimmäisinä elinpäivinä vaurioittaa aivojen valkeaa ainetta ja liiallinen hapensaanti aivokuorta.

– Kahden vuoden kehitysseurannassa varhaiselle hapenpuutteelle ja hapen ylimäärälle altistuneiden pikkukeskosten neurologinen kehitys oli heikompaa kuin niiden keskosten, joilla ei ole ollut näitä happeuttumispoikkeavuuksia, Rantakari kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin massadatan avulla yhteyttä keskosten kolmen ensimmäisen elinpäivän happiarvojen ja happihoidon yhteyttä myöhemmin havaittuihin aivovaurioihin. Tutkimuksessa oli mukana hyvin paljon etuajassa syntyneitä lapsia eli ennen raskausviikkoa 28 syntyneitä.

Nykyisin pystytään pelastamaan jopa neljä kuukautta etuajassa (viikoilla 22–23) syntyneitä ja jopa alle 500 gramman painoisia keskosia. Erittäin epäkypsinä syntyneiden pikkukeskosten alkuvaiheissa voi kuitenkin syntyä pitkäaikaisia elämänlaatuun vaikuttavia ongelmia, kuten aivovaurioita.

– Meidän tulee olla erityisen tarkkoja hapen annostelussa. Hapen ylimäärä lisää myös ennenaikaisten lasten vaikean verkkokalvosairauden ja näkövamman riskiä, kun taas hapen puute lisää kuolleisuutta, sanoo tiedotteessa osastonylilääkäri Marjo Metsäranta.