Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere nimeämässä paikan Kirsi Kunnaksen mukaan – Asia esille jo ensi viikolla

Kaupunki: Tampereella ollaan aloittamassa prosessi paikan nimeämisestä Kirsi Kunnaksen muistoksi. Monet merkkihenkilöt ovat odottaneet omaansa pitkään.

Tampereella suunnitellaan paikan nimeämistä viime viikolla edesmenneen runoilija Kirsi Kunnaksen muistoksi.

Asiasta on tarkoitus keskustella alustavasti jo Tampereen kaupungin kadunnimitoimikunnan kokouksessa ensi viikolla.

– Esityslistalle asia ei ehtinyt, mutta nostan sen puheenjohtajana keskusteluun tarvittaessa, kertoo kadunnimitoimikunnan puheenjohtajana syksyllä aloittanut kaupunginvaltuutettu Anneli Taina (kok.).

Kadunnimitoimikunnan tehtävänä on harkita Tampereen katujen ja muiden yleisten alueiden nimiä ja tehdä niistä esityksiä kaupunginhallitukselle ja muille nimiasioita käsitteleville virnaomaisille.

Tainan mukaan päätöksiä tai paikkaehdotuksia ei vielä ensi viikolla ole luvassa.

– Kirsi Kunnas oli merkittävä kulttuurivaikuttaja, joten arvokas ja sopiva paikka vaatii tarkan harkinnan. Vaihtoehtoja löytyy varmasti.

Arvokas ja sopiva paikka vaatii tarkan harkinnan.

Tamperelaisessa paikannimistössä Kirsi Kunnaksen luomukset näkyvät jo Näsinpuistossa sijaitsevassa Tiitiäisen satupuistossa. Näsinpuiston vanha leikkipaikka uudistettiin Kunnaksen runojen hengessä rakennetuksi teemapuistoksi vuonna 2013.

– Tiitiäisen satupuisto on myös hieno kunnianosoitus, mutta näkisin, että Kirsi Kunnasta on syytä muistaa hänen nimeensä viittaavalla paikalla, toteaa Anneli Taina.

Tampere tarvitsee uusia paikannimiä pääasiassa kaupungin kasvun myötä uusille kaavoitettaville alueille. Myös olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen paikkojen osia on nimetty merkkihenkilöiden mukaan.

– Pyrimme siihen, ettei katuja tai olemassa olevia paikkoja nimetä kokonaan uusiksi niin, että esimerkiksi osoite muuttuu, kertoo kadunnimitoimikunnan esittelijä ja sihteeri Dani Kulonpää.

Viime vuosina keskusta-alueella esimerkiksi osa Pyynikin kirkkopuistosta on nimetty arkkitehti Wivi Lönnin mukaan, Pyynikille on nimetty Mirkka Rekolan puisto ja Metson liepeiltä löytyy afrikkalaistaustaisen 1900-luvun alussa Tampereella opettajana toimineen Rosa Emilia Clayn aukio.

– Nimellä muistettavista henkilöistä tulee ehdotuksia muun muassa valtuusto- ja kuntalaisaloitteina, kertoo Kulonpää.

Kulonpään mukaan kadunnimitoimikunnalla on olemassa epävirallinen lista nimiä, jotka odottavat sopivaa paikkaa esimerkiksi uusilla asuinalueilla. Kriteereitä siihen, millä meriiteillä paikannimen Tampereella ansaitsee, ei ole kirjoitettuna olemassa, vaan nimeämisistä päätetään tapaus- ja paikkakohtaisesti.

Moni merkkihenkilö on odottanut paikannimeä pitkäänkin. Esimerkiksi Arvo Ylpölle haettiin vuosikausia soveltuvaa nimeämiskohdetta, kunnes sellainen löytyi Taysin alueen laajentamisen yhteydessä syntyneestä kehäkadusta.