Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereelta löytyy sellainen elokuvadivari, mikä kiinnostaa ulkomaillakin – "Vastaavan konseptin yrityksiä ei liikaa ole"

Yritys: Divari tarjoaa sellaista, mitä ei marketista löydy. Suoratoistopalvelut eivät klassikkoja tarjoile, sanoo yrittäjä ja pitkän linjan elokuvaharrastaja Kai Siponmaa.

Tampereen Näsilinnankadulla sijaitseva Viiden tähden elokuvadivari täytti viime viikolla viisitoista vuotta. Se on merkittävä saavutus yritykselle, joka ostaa ja myy muun muassa käytettyjä video- ja DVD-elokuvia.

Näsilinnankadun divari on vuosien varrella saavuttanut mainetta myös Tampereen ja Pirkanmaan ulkopuolelta – jopa New Yorkissa saakka. Yrittäjä Kai Siponmaa on seurannut kehitystä jopa vähän hämmentyneenä.

– On Facebook-ryhmiä, jossa arvioidaan ostettujen käytettyjen elokuvien kuntoa. Niissä divarin nimi on tullut esille ja sitä kautta ihmiset ovat löytäneet tänne maakunnan ulkopuoletakin. Kävijöitä on tullut maan rajojen ulkopuoleltakin katsomaan.

– Varmasti on niinkin, että vastaavan konseptin yrityksiä ei liikaa ole, joten ihmiset kai ovat kiinnostuneita siitäkin syystä. Täällä on sellaisia tuotteita ja harvinaisuuksia, joita isoista marketeista ei löydä. Voidaan tulla hakemaan jotain 1980-luvun kauhuelokuvia tai jopa suomalaisia klassikkoelokuvia, joita ei ole muualta löytynyt.

Elokuvadivarin ydintoiminta on helposti havaittavissa, kun astuu ovesta sisälle. Hyllyt ovat täynnä videoita ja DVD-elokuvia.

– VHS:t alkavat olla harvinaisuuksia. Niitä ostetaan jopa hyllyyn koristeeksi, esimerkiksi vanhoissa Star Wars -kaseteissa on hienoja kansia. Suoratoistopalvelut tietysti vaikuttavat väistämättä, mutta ihan viime aikoina on alkanut olla sellaistakin trendiä että täältä ostetaan vanhoja klassikoita, koska niitä ei suoratoistopalveluiden kautta pysty näkemään, Siponmaa sanoo.

– On täällä muutakin kuin videoita. On mukeja, postikortteja ja kirjojakin muun muassa. Tuotteita löytyy varmasti kymmeniä tuhansia: elokuviakin on helposti parikymmentä tuhatta.

Viisitoista vuotta divaritoimintaa ei tule sattumalta. Siponmaa sanoo, että ajan henkeä pitää seurata ja uusia tuulia haistella.

– Pitää olla monipuolinen. En usko, että pelkkä pelkistetty divarimeininki riittäisi. Pitää olla myös uutta tavaraa ja uusia oheistuotteita, sekä käytettyjä elokuvia joita väki voi hankkia. Tässä yhdistyy tavallaan vuokraamo ja myynti samojen seinien sisällä.

Siponmaa tekee pitkiä päiviä divarinsa ainoana työntekijänä, ja on koko ajan tekemisissä elokuvien kanssa. Tästäkin huolimatta hän viettää myös vapaa-aikaansa niiden parissa.

– Niin paljon tulee katsottua kuin vain ehtii, hän sanoo.