Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä määrä pastilleja on hengenvaarallinen – Älä jätä näitä tuotteita koiran ulottuville

Ksylitolipitoisten tuotteiden syöminen on koiralle vaarallista. Pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen voimakkaan verensokerin laskun, muistuttaa Agria Eläinvakuutus.

Koirataloudessa kaikki ksylitolia sisältävät tuotteet tulee sen vuoksi säilyttää koiran ulottumattomissa. Purukumi ja erilaiset ksylitolipastillit voivat huomaamatta jäädä koiran ulottuville, esimerkiksi käsilaukkuun tai reppuun, josta erityisesti ruoalle perso koira löytää ne helposti.

Ksylitolia käytetään makeutusaineena monissa tuotteissa kuten purukumeissa, makeisissa, pastilleissa, lääkkeissä, vitamiinivalmisteissa, hammastahnoissa ja suuvesissä.

Yleisimpiä ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu. Oireet näkyvät yleensä ensimmäisen tunnin aikana.

Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat syödyn ksylitolin määrän mukaan.

Mahdollisen maksavaurion oireet näkyvät vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana. Tiedotteessa neuvotaan, että vaikka koira ei oireilisi heti ksylitolin syömisen jälkeen, tulee pikimmiten ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta ksylitoli ei pääse aiheuttamaan maksavauriota.

Jo muutama ksylitolipastilli tai -purukumi voi aiheuttaa koiralle vaarallisen myrkytyksen.

Koiralle voi kehittyä hypoglykemia eli verensokeri voi laskea vaarallisen alhaiseksi jo koiran syötyä 0,1 grammaa ksylitolia painokiloa kohden. Jos koira syö 0,5 grammaa painokiloa kohden tai enemmän, voi koiralle lisäksi kehittyä maksavaurioita.

Ksylitolipitoisuus vaihtelee hieman eri tuotteissa. Esimerkiksi purukumeissa ksylitolipitoisuus on yleensä noin 30–70 prosenttia ja pastilleissa noin 50–95 prosenttia.

Jos koira on syönyt jotain ksylitolipitoista, tulee pyrkiä selvittämään, kuinka paljon ja mikä on tuotteen ksylitolipitoisuus.

Jo pureskeltu ksylitolipurukumi ei tiedotteen mukaan yleensä sisällä koiralle vaarallisia määriä ksylitolia. Syynä on se, että ksylitoli on jo liuennut purukumin pureskelun aikana.

Kun ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, tulee noudattaa häneltä saatuja hoito-ohjeita.

Jos ksylitolin syömisestä on kulunut yli puoli tuntia, voi ensiapuna nostaa koiran verensokeria antamalla sille siirappia tai hunajaa. Sitä tulee antaa ruokalusikallinen viittä painokiloa kohden, joko suoraan suuhun tai veteen sekoitettuna. Niitä voi myös hieroa suoraan koiran ikeniin, josta se imeytyy nopeammin elimistöön.

Yksi tapa auttaa ennaltaehkäisemään ksylitolin ja muiden vaarallisten aineiden aiheuttamia myrkytyksiä on opettaa koiralle käskyt ”Jätä!” tai ”Ei ota!”.

Niitä voi käyttää viime hetkellä ennen kuin koira aikoo syödä jotain sopimatonta.