Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Kirjamessujen esiintyjät on nyt julkaistu – joulukuussa luvassa Finlandia-palkittuja kirjailijoita ja markkinahumua yli 250 ohjelmanumeron voimalla

Tampereen Kirjamessut eli Kirjafestarit kerää kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät Tampere-taloon 4.–5. joulukuuta.

Ensimmäistä kertaa järjestettävillä festareilla kuullaan ja koetaan yli 250 ohjelmanumeroa ja puheenvuoroa 10 salissa, tavataan kuluneen vuoden huippukirjailijoita sekä jaetaan perinteinen Tulenkantaja-palkinto.

– Ensimmäisen vuoden kunnianhimoinen tavoitteemme on ylittää 10000 kävijän rajapyykki ja vakiinnuttaa festarit vuosittaiseksi tapahtumaksi, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen paljastaa tiedotteessa.

Kirjafestarit eroaa muista vastaavista kirjallisuustapahtumista siinä, että myynti- ja esittelypisteet sijaitsevat Tampere-talon kaikissa kerroksissa, lämpiöissä, käytävillä ja aulatiloissa, kun taas ohjelmanumerot nähdään messukäyttöön varattujen 10 konsertti- ja kongressisalin lavoilla.

Erilaisia kirjallisuuden ja kulttuurin puheenvuoroja on tarjolla runsaasti. Pienessä salissa esiintyvät kaunokirjallisuuden kärkinimet, kuten vuoden 2020 Finlandia-voittaja Anni Kytömäki, vuoden 2021 Finlandia-ehdokkaiksi juuri nimetyt Rosa Liksom ja Jukka Viikilä, Tampereen seudun historiaa eläväksi kirjoittanut Anneli Kanto, rakastetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluvat Juha Hurme, Miki Liukkonen, Sisko Savonlahti, Juha Itkonen ja Sirpa Kähkönen sekä esikoiskirjansa julkaisseet näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaara ja elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Lauantaina messuilla jaetaan myös perinteinen Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto.

Kirjafestareiden ohjelmassa on huomioitu koko perhe. Duetto-saleissa on tarjolla lapsille, nuorille ja ikinuorille aikuisille suunnattua ohjelmaa, mukana ovat mm. Tatun ja Patun piirtäjä-käsikirjoittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen, supersuositun Soturikissat-kirjasarjan suomentaja Nana Sironen sekä Supernanny Pia Penttala.

Luvassa on yli 12-vuotiaille suunnattu Suomen Kirjainstituutin ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuottama Murhamysteeri-pakohuonepeli ja cosplay-näytös. Lisäksi festareilla vierailee molempina päivinä lukukoiria, jotka innostavat ja rentouttavat nuoria lukijoita.

Kirjafestarit palvelevat myös äänikirjojen ystäviä. Storytel-äänikirjastudiossa luetaan äänikirjoja ja keskustellaan niistä. Haastatteluissa kuullaan muun muassa Lukivaikeus supervoimana -äänikirjan lukijaa, poptähti Robin Packalenia sekä näyttelijöitä ja äänikirjan lukijoita Sanni Haahdenmaata ja Karoliina Kudjoita.

Dekkarisali Maestro täyttyy lauantaina jännityksen mestareista. Mukana ovat mm. Seppo Jokinen, Leena Lehtolainen, Antti Tuomainen, Kale Puonti ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. Sunnuntaina Maestro on omistettu tietokirjallisuudelle. Haastatteluissa tavataan mm. kustannusalan konkari Leena Majander, Suomen kansainvälisesti menestynein stand up -koomikko Ismo Leikola sekä populaarimusiikin ammattilaiset Epe Helenius, Taija Holm ja M.A. Numminen.

Sopraano-salin tietokirjallisuuteen keskittyvän lauantain valtateemoina ovat luonto ja ilmasto. Sunnuntaina sali täytyy myyteistä ja mysteereistä Ihme ja kumma -kokonaisuuden myötä.

Sonaatti-salit pyhitetään viikonlopun aikana ajankohtaisille paneelikeskusteluille, runoudelle, lausunnalle, teatterille ja musiikille, ja ohjelmatilassa kuullaan mm. esikoiskirjansa julkaissutta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajulaa. Sorsapuistosali muuntautuu festarien ajaksi jättimäiseksi kirjakaupaksi.