Kaupin latuja tehdään talvella uusilla konsteilla – "Voimme nyt levittää ja tykittää lunta samaan aikaan"

Tampereen Kaupin urheilupuiston latuja tehdään alkavana talvena uusilla keinoilla.

Ne mahdollistavat latujen avaamisen aiempia talvia nopeammin, kunhan vain sää on ollut työlle suotuisa eli kylmä jo tovin ajan.

– Koska voimme nyt levittää ja tykittää lunta samaan aikaan, tulee latu aloittamishetkestä käyttövalmiiksi kahdessa, kolmessa päivässä, Tampereen kaupungin ulkoliikunnan olosuhteiden liikuntapäällikkö Mikko Heinonen tiivistää muutoksen hiihtäjän näkökulmasta.

Ensilumen ladun varrella on nyt kymmenkunta keinolumiasemaa, joihin saa lumitykit kiinni. Asemista tykeille saa sähköt ja veden, joka tulee Näsijärvestä.

– Lunta voi nyt tykittää suoraan ladulle eikä enää tarvitse siirtää lunta kuorma-autoilla. Tässä säästyy luonto sekä kustannukset, rakennusmestari Pasi Lähteenmäki Tampereen kaupungilta kertoo.

Hän sanoo, että kovalla pakkasella voidaan käyttää vähemmän tykkejä, mutta tehotuottoa saadaan enemmän ja pienellä pakkasella useita tykkejä pienemmällä teholla. Lopputulos kummassakin tapauksessa on aiempaa enemmän lunta.

Järjestelmä saadaan käyttöön joulukuun puolivälissä, kun rakenteilla olevan hiihto- ja pesäpallostadionin perustusten rakentamisen yhteydessä tehtävä osuus vesilinjaa valmistuu.

Kaupissa on käytössä myös uusi tapa säilöä lunta. Noin 10000 kuutiota viime talvista lunta sisältävän kasan suojana on ensimmäistä kertaa polyuretaanieristemattoja. Vanha keino oli peittää lumikasa sahanpurulla.

– Tällaista lumensuojaamistapaa ei ole vielä käytössä monessakaan suomalaisessa paikassa, jossa lunta säilötään. Eristemattojen hankkiminen oli kertainvestointi, puruja taas piti ostaa joka vuosi lisää. Purujen hinta on noussut eikä sitä ole enää saatavillakaan yhtä helposti kuin ennen, jolloin se oli sahojen hukkatuote, Mikko Heinonen perustelee.

– Lumi on puhtaampaa ja sulaa kesän aikana vähemmän, vertailee Pasi Lähteenmäki polyuretaanieristeen etuja suhteessa purusuojaan.

Milloin Kaupissa sitten pääsee hiihtämään tänä talvena? Miehet eivät voi siihen antaa vastausta, koska he eivät ole meteorologeja eivätkä ennustajia.

– Mitään tarkkaa hetkeä ei voi sanoa, mutta Kaupissa on aika usein päästy ladulle ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivän paikkeilla, Heinonen toteaa.

–  Olisi hyvä, jos lumi levitettäisiin silloin, kun on pakkasta on ollut jo päiviä ja maanpinta olisi oikeasti kylmä pakkasella. Lämpimälle kurapinnalle ei ole kannattavaa levittää lunta, Lähteenmäki jatkaa.

Uusi huoltorakennus tuli tarpeeseen

Kalusto pääsi sisälle

Kaupin urheilupuistossa on uusi huoltorakennus säilölumiläjän ja pesäpallostadionin välissä.

Huoltorakennuksessa on pukuhuoneita pesutiloineen ja ryhmäpukutiloja sekä henkilökunnan käyttöön verstas-, toimisto- ja toimitsijatiloja kilpailutilanteisiin, konetalli ja lumetusjärjestelmä. Rakennuksen bruttoala on 869 neliömetriä ja huoneala 731,5 neliömetriä.

– Yksi uuden huoltorakennuksen tärkeimmistä puolista on se, että vihdoin meillä on lämpimät tilat kalustolle. Latukoneet ovat aiemmin seisseet pihalla, mutta nyt niillä lähdetään liikkeelle lämpöisestä tilasta. Se minimoi hajoamisen riskit, Pasi Lähteenmäki toteaa.i

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut