Pikkujoulut vetävät, mutta koronatilanne huolettaa – "Sellainen ravintola jolla olisi kaksikymmentä kabinettia olisi nyt suosittu..."

Sesonki: Loppuvuodesta jälleen kiristynyt koronatilanne ja koronapassikäytännöt mietityttävät monia.

Plevnan ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakala on ainakin toistaiseksi erittäin hyvillä mielin käsillä olevan pikkujoulukauden suhteen. Hän sanoo, että kysyntä on vähintään samaa tasoa kuin vuonna 2019. Koronakausi on tosin jättänyt jälkensä: kabineteille on enemmän kysyntää kuin koskaan aiemmin.

– Sellainen ravintola, jolla olisi kaksikymmentä kabinettia valmiina ja käytössä, olisi nyt suosittu ja kysytty. Korona-ajan jäänteenä on ilmeisesti jäänyt se, että halutaan omaa tilaa. Kysytään, että onko käsidesiä ja onko paikkoja, joissa voi desinfioida kädet? Uutisoinnin voiman huomaa: kun tulee uutisia rajoitusten kiristyksistä, kysytään niiden mahdollisista vaikutuksista.

– Pikkujoulukausi muistuttaa nyt aika paljon sitä pikkujoulukautta vuonna 2019, joka oli oikein hyvä. Vuosi sitten ei ollut hyvä vuosi, tuli viime hetken peruutuksia ja ihmiset eivät olleet oikein juhlatuulellakaan. Nyt on taas aivan eri tilanne: porukka on liikkeellä ja monen viikonlopun osalta joudutaan jo nyt myymään eioota.

Ravintola Tampellan ravintoloitsija Antti Airila komppaa kollegaansa siinä, että toiveikkuus on aivan eri tasolla kuin vuotta aiemmin.

– Aurinko jo vähän paistaa. Olemme varanneet jo yli joulukuun puolenvälin pikkujouluja, enää ei ole mahdollista kovin paljon ottaa tai kovin suurille porukoille. Yritykset ovat tänä vuonna taas mukana ja lähteneet järjestämään pikkujouluja. Varauskanta on hyvä tällä hetkellä. Voi ajatella, että tällä hetkellä pikkujoulukausi muistuttaa jo sellaista normaalia pikkujoulukautta.

Airilakin on havainnut kabinettien kysynnän.

– Meillä ei valitettavasti ole kuin yksi kabinetti ja se on neljällekymmenelle hengelle. Ravintolasali on kuitenkin iso ja siinä on helppo pitää etäisyyksiä. Varmasti asiaan vaikuttaa osaltaan myös rokotustilanne, joka on tällä hetkellä 80 prosentin luokkaa. Sekin rohkaisee, että tartuntatapauksia ei ole juuri ravintoloista havaittu, Airila pohtii.

Ravintola Tiiliholvin Jaakko Sinivuori vahvistaa hänkin osaltaan, että kysyntää on ollut erittäin hyvin.

– Pienempiä ryhmiä on oikein hyvin, niitä on erittäin paljon. Isompia ryhmiä on ollut vähemmän. Yli 60-70 hengen ryhmiä, niitäkin on, mutta selkeästi vähemmän. Pikkujoulukausi on alkanut lokakuussa, pöydät ja tilat alkavat olla jo täynnä. Varsinkaan viikonloppuisin vapaita tiloja ei juurikaan ole. Patoutunut tarve purkautuu: kun yksi pikkujoulukausi on jäänyt väliin, sieltä on jäänyt kova kaipuu ja tarve järjestää juhlia yhdessä. Viikonloput ovat olleet jo jonkin aikaa täynnä ja viikotkin alkavat hiljalleen täyttyä.

– Meillä on useampia kabinettitiloja, joita on kysytty koko korona-ajan. Korona-aikaan, joka edelleen jatkuu, ollaan huomattu se että kabineteille on selkeästi vahvempi kysyntä kuin tavanomaisena korona-aikana. Ihmiset ajattelevat, että kabineteissa voi turvallisesti kokoontua, Jaakko Sinivuori kuvailee.

Koronarajoitukset

Miten vaikuttaa koronapassi?

Myös koronapassin käyttö kiinnostaa asiakkaita. Marika Tähtinen-Hakala sanoo että ravintolat ovat vielä epätietoisuuden vallassa sen suhteen, mitä tuleman pitää.

– Paljon tulee kyselyä koronapassista. Muutama on kysynyt niinkin päin, että miksette jo kysy sitä? Emme me voi kysyä sitä ennen kuin on rajoituksia, se on säädetty asia. Ihmiset ovat hyvin hämmentyneitä siitä, että koska passia kysytään ja koska ei kysytä.

Koronapassin mahdollinen käyttö kuormittaa myös ravintolatoimintaa. Koronapassin käyttöä valvovaa henkilökuntaa pitää silloin Tähtinen-Hakalan mukaan palkata erikseen lisää. Tuon valvonnan suhteen pitää olla myös erittäin tarkka ja tarvittaessa myös täysin ehdoton.

– On pohdittava sitäkin, että riittävätkö rahkeet ja tuleeko ylimääräisiä kuluja. Jos koronapassi tulee, niin tulemme kysymään sitä joka päivä, joka hetki. Jos koronapassi tulee, käytäntö on silloin ehdoton: passi on oltava, jos sitä vaaditaan. Isommassa pikkujouluporukassa se jää ulkopuolelle, jolla sitä ei ole, Tähtinen-Hakala kuvailee.

On mielenkiintoista nähdä aletaanko sitä vaatia muuallakin kuin ravintoloissa. Silloin vaikutus olisi tehokkaampi, Tähtinen-Hakala kuvailee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut