Purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriöiden (TMD) sekä päänsäryn välillä on havaittu yhteys tutkimuksissa. Jopa yli puolet TMD-potilaista valittaa päänsärkyä. Purentakiskohoidosta on hyviä kokemuksia ennen kaikkea jännityspäänsäryn lievittämisessä, kerrotaan Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian tiedotteessa.
TMD on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille. TMD-oireita on jopa joka toisella. Suomalaisista TDM-potilaista 7–9 prosentilla on hoidontarvetta.
Hammassäryn jälkeen TMD on tavallisin pään alueen kiputila, jonka takia henkilö hakeutuu hoitoon.
– Ongelma on lisääntynyt viimeisinä vuosina. Tämä liittyy osaksi psykososiaaliseen kuormitukseen ja stressiin, joka on laajempi ilmiö yhteiskunnassamme, sanoo tiedotteessa erikoishammaslääkäri Marika Doepel.
TMD:n oireet vaihtelevat leukojen niveläänistä kipuun. Kipu voi tuntua leukojen alueella, päänsärkynä sekä kasvo- ja korvakipuna. Tutkimuksessa on havaittu, että lihasperäinen TMD voi kaksinkertaistaa jännityspäänsäryn riskin.
Tiedotteessa todetaan, että tutkimusten mukaan erityisesti jännityspäänsärky voi parantua tai helpottua TMD:n hoidolla. Hoito voi olla potilaan informoimista ja omahoidon ohjeistusta. Jotkut potilaista tarvitsevat fysioterapiaa, lääkehoitoa tai purentakiskon.
Yleisin purentakisko on nukkuessa käytettävä stabilisaatiokisko. Sen käyttö näyttäisi tiedotteen mukaan vähentävän nivel- ja lihasperäisestä TMD:stä johtuvia oireita ja löydöksiä aikuisilla sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.