Viime vuonna poliisi sai tietoonsa vähän vähemmän viharikosepäilyjä kuin edellisenä vuonna. Nyt niitä oli yhteensä 852. Yleisin rikoslaji oli pahoinpitely, selviää Poliisiammattikorkeakoulun vuosiraportista.
Tiedotteessa kerrotaan, että viharikosten määrä on viime vuosina laskenut vuoden 2015 jälkeen. Tuolloin poliisi kirjasi 1 250 ilmoitusta. Vuonna 2019 niitä oli 899.
Yleisin rikoslaji oli edellisen vuosien tapaan pahoinpitely. Myös sanallisia loukkauksia, uhkauksia ja häirintätapauksia oli paljon. Niiden yhteenlaskettu määrä oli yli puolet kaikista rikosilmoitustapauksista.
Aiempien vuosien tapaan suurin osa, 646 kappaletta, viime vuoden ilmoituksista sisälsi etniseen tai kansalliseen taustaan kohdistuvia piirteitä. Näissä tapauksissa oli yleensä kyseessä pahoinpitely.
Etniseen tai kansalliseen taustaan liittyvistä rikosilmoituksista 12 prosentissa asianomistajana oli romanitaustainen henkilö. Tämä oli kolmannes enemmän kuin vuonna 2019.
Viharikosepäilyjen motiiveista eniten laski vammaisuuteen kohdistuvien ilmoitusten määrä.
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosepäilyjen määrä laski kolmanneksella edellisestä vuodesta.
Kuten edellisinäkin vuosina epäiltyjen viharikosten yleisin tapahtumapaikka oli tie, katu, tori tai muu ulkoilmapaikka. Baareissa, ravintoloissa ja tanssipaikoilla tapahtuneiden epäiltyjen viharikosten määrä väheni jopa puoleen edellisvuodesta. Tiedotteessa arvellaan, että tämä saattaa johtua koronapandemiasta.
Samaan aikaan naapurien määrä rikoksesta epäiltyinä nousi selvästi. Koronan arvellaan vaikuttaneen tähän sitä kautta, että kotona viettiin aikaa enemmän kuin aikaisemmin.
Vuosiraportissa viharikoksiksi määritellyistä tapauksista poliisi itse oli luokitellut viharikoksiksi vain noin viidesosan.