Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tilastot: Nuoret ovat entistä enemmän vaarana maakunnan liikenteessä – "Päihteiden käytöllä on ollut huomattava rooli tapahtumien etenemisessä"

Rikos: Liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat kasvussa Pirkanmaalla. 29Yhä useammin ratin takana on nuori tekijä päihteiden vaikutuksen alaisena.

Liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä on kasvanut Tampereella ja Pirkanmaalla viimeisen kahden vuoden aikana. Asia selviää niin Sisä-Suomen poliisilaitoksen tilastoista kuin myös Pirkanmaan käräjäoikeuden käsittelylistoista.

Vuonna 2019 käräjäoikeudessa käsiteltiin 259 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Vuotta myöhemmin lukema oli 397 ja kuluvan vuoden lokakuuhun mennessä ollaan lukemassa 383. On todennäköistä, että lukema nousee yli neljänsadan kun vuosi on lopuillaan.

– Suuri osa liikenneturvallisuuden vaarantamisista on sallitun nopeusrajoituksen ylittämisiä. Mukaan mahtuu kuitenkin myös paljon muuta, esimerkiksi tieliikenneonnettomuuksia ja tapauksia, joissa päihteiden käytöllä on ollut huomattava rooli tapahtumien etenemisessä, kertoo Sisä-Suomen poliisin ylikonstaapeli Juha Ahola.

Yhä useammin poliisi on tavoittanut ratin takaa alle 18-vuotiaan epäillyn tekijän. Vuonna 2019 alle 18-vuotiaita oli epäiltynä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 30 henkilöä, kun vuotta myöhemmin vastaava lukema oli 63. Alle 15-vuotiaita on kuluneen vuoden aikana ollut epäiltynä kaksi, perusmuotoisesta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 18.

Kuten Ahola aiemmin mainitsee, haastehakemuksia tutkiessa kyseessä ovat yhä useammin tapaukset, jotka eivät liity sisällöllisesti pelkästään voimassa olevien nopeusrajoitusten rikkomiseen.

Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli lokakuussa tapausta, jossa kolme nuorta oli keväällä 2021 lähtenyt ajamaan takaa neljännen nuoren ajamaa henkilöautoa Tampereen keskustan liepeillä. Asianosaiset ovat esimerkissä alle 30-vuotiaita, mutta yli 18-vuotiaita. Seurauksena on ollut pitkään jatkunut takaa-ajotilanne, jossa sivulliset ovat olleet vaarassa useampaankin otteeseen henkilöautojen ajaessa muun muassa kevyen liikenteen väyliä pitkin.

– (X) on ajanut Kuokkamaantien ja parkkialueen välissä menevää kävelytietä pitkin kohti henkilöautoa... (X) on ajanut (Y):n rinnalle vasemmalta puolelta ja ajanut autoaan lähelle henkilöautoa sien, että (Y) on joutunut jarruttamaan ja pysähtymään törmäyksen välttämiseksi, haastehakemuksessa kuvaillaan.

Usein Aholan mainitsemat päihteetkin ovat olleet mukana tapahtumissa. Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli syyskuussa tapahtumasarjaa, jossa 15 vuotta täyttänyt mutta alle 21-vuotias mies vastasi kuuteen syytekohtaan samaan tilanteeseen liittyen.

Mies oli ajanut valtatiellä 9 poliisia karkuun sellaista vauhtia, ettei poliisi pysynyt perässä, vaikka seuranneen poliisiauton nopeus oli korkeimmillaan 169 kilometrituntia.

Takaa-ajo päättyi lopulta tamperelaisen huoltoaseman pihaan. Vielä takaa-ajotilanteen viimeisillä metreilläkin sivullisilla on ollut potentiaalinen hengenvaara auton kaahatessa pihaan kovalla nopeudella.

– Kääntyessään (X) on laiminlyönyt antaa jalankulkijoille turvallisen tiellä siten, että jalankulkijat ovat joutuneet ottamaan juoksuaskelia välttääkseen törmäyksen (X):n kuljettaman ajoneuvon kanssa, kuvaillaan tilanteen etenemistä Pirkanmaan käräjäoikeuden laatimassa haastehakemuksessa.

Tapahtumiin kytkeytyy myös lukuisia muita rikosnimikkeitä: moottorikulkuneuvon käyttövarkaus – henkilöauto on otettu luvatta käyttöön, rattijuopumus – mies on ajanut oksatsepaamin vaikutuksen alaisena, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta – miehellä ei ole ollut ajokorttia, huumausaineen käyttörikos – mies on käyttänyt huumausainetta ilman käyttöön oikeuttavaa reseptiä sekä väärän henkilötiedon antaminen – mies on ilmoittanut kiinnioton yhteydessä kysyttäessä viranomaiselle väärän nimen.