Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukio sai 50 000 euron osakesijoituspotin – Opiskelijat pohtivat, riittääkö heidän eläkkeensä elämiseen

Tamperelaislähtöinen teknologia-, digi-, ja ohjelmistoyritys Vincit Oyj ja Hervannassa sijaitseva Tampereen teknillinen lukio ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tavoitteena on tukea lukiolaisten talous- ja sijoitustaitoja.

Vincit lahjoittaa viiden vuoden yhteistyön aikana vuosittain 10000 euron pääoman eli yhteensä 50000 euroa lukiolaisille sijoitettavaksi.

Lukiolaiset ostavat ensimmäiset osakkeet tammikuussa 2022. Sen jälkeen osakeostoja tehdään noin puolen vuoden välein 5000 euron arvoisesti kerrallaan. Osakeostot tehdään sijoittamisen perusteet -opintojakson yhteydessä.

– Se on yhteiskuntaoppiin kuuluva 38 tunnin opintojakso, jossa syvennetään taloustiedon osaamista ja tehdään muun muassa yritysanalyysia. Jaksossa käydään läpi sitä, miksi kurssit nousevat ja laskevat ja syyt selitetään talouden ilmiöillä yksinkertaisin tavoin, opintojakson vetäjä, Tampereen teknillisen lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori Veli-Matti Ullgren kertoo.

– Vincit-yhteistyön myötä pohdimme, minne rahat kannattaa sijoittaa. Opintojakson lopussa on äänestys siitä, minkä yrityksen osakkeita ostamme 5000 eurolla, opintojakson vetäjä, Ullgren jatkaa.

Ensimmäinen opintojakso alkaa tämän kuun lopussa ja päättyy tammikuussa. Ullgren otti jaksolle 30 opiskelijaa. Tulijoita olisi ollut huomattavasti enemmän.

– En ole kuullut koskaan minkään yrityksen tarjoavan kymmenien tuhansien eurojen sponsorirahaa lukiolaisten käyttöön. Uskon jo pelkästään sen kiinnostavan opiskelijoita oppimaan lisää sijoittamisesta ja kokeilemaan sitä ihan oikeasti, Ullgren sanoo.

Hän on vetänyt Teknillisessä lukiossa vajaa kymmenen vuotta sijoittamisen perusteet -opintojaksoja ja tietää todella monen lukio-opiskelijan olevan jo sijoittaja ainakin jossain määrin. Joillakin on ollut pikkulapsesta asti sukulaisten lahjoittama sijoitussalkku.

– Kiinnostuksen taustalla lienee halu vaurastua ja nimenomaan vaurastua, ei rikastua. Vaurastuminen tarkoittaa jokaiselle ihmiselle jotain omaa asiaa. Se voi olla jollekin sata euroa lisätuloa kuussa.

– Opiskelijat puhuvat paljon siitä, riittääkö heidän eläkkeensä elämiseen, kun he ovat eläkeiässä. Opiskelijat ovat siitä huolissaan, Veli-Matti Ullgren kertoo.

Sijoittamisen perusteet -opintojakson sijoitusperiaatteena on pitkäjänteinen osinkostrategia eli sijoitussalkkuun valittavien yritysten on maksettava vuosittain osinkoa ja pyrittävä kasvavaan osinkosummaan.

Osakkeet valitaan vastuullisen sijoittamisen ESG-kriteerejä (Environmental, Social, Governance) noudattaen.

Niitä ovat ympäristövaikutusten huomioiminen, sosiaalinen vastuu sekä hyvän hallinnon noudattaminen. Salkun osakkeet myös hajautetaan sekä maantieteellisesti että eri toimialoille.

Mahdolliset tuotot ja osingot opiskelijoiden Vincitin lahjoittamalla pääomalla ostamista osakkeista lahjoitetaan lukiolaisten valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen vuosittain.

Tampereen teknillisen lukion oppilaskunnan hallitus valitsi vuoden 2022 hyväntekeväisyyskohteeksi Hope RY:n Tampereen paikallistoiminnan.