Nyssellä taas lippu-uudistuspaketti: käteismaksu loppumassa busseissa kokonaan – Kausilippulaisten ei tarvitse maksaa yömaksua

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsittelee ensi viikon kokouksessaan kahta muutosehdotusta Nyssen lipputuotteisiin.

Lautakunnalle esitetään käteismaksun lopettamista busseissa ja lisäksi yölisää ehdotetaan poistettavaksi kaikilta kausilipuilta. Käteisellä on voinut busseissa maksaa kertalipun ja yölisän.

Kausilipulla matkustavalta peritään tällä hetkellä yölisä kello 00.00–04.40 (pois lukien opiskelijan 30 vrk kausilippu). Kausilippuja käytetään paljon työ- ja opiskelumatkoihin, ja yölisä on koettu epäoikeudenmukaiseksi työn tai opintojen vuoksi joukkoliikennettä myöhään illalla tai varhaisaamuisin käyttäville.

Opiskelijoiden 30 vuorokauden kausilipusta yölisä poistettiin samalla, kun lipputuote siirtyi Nysse Mobiiliin. Muutoksen myötä kaikki kausiliput toimisivat samalla periaatteella, mikä mahdollistaa myöhemmin myös muiden kausilippujen myymisen Nysse Mobiilissa.

Käteisen käyttö maksuvälineenä on vähentynyt voimakkaasti. Käteislippujen osuus kaikista lipuista on noin 1,5 prosenttia. Käytön vähenemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa koronasuositukset, lähimaksun käyttöönotto sekä mobiililippujen yleistyminen.

Vähäisen käytön vuoksi käteisen käsittelykustannukset ovat nousemassa suuriksi verrattuna lipputuloihin. Lisäksi käteisestä luopuminen vaikuttaa suoraan kuljettajien työturvallisuuteen.

Aikuisten, lasten ja nuorten kausilipulla (30, 90 ja 360 vuorokautta) matkustavan yölisä ehdotetaan poistettavaksi 3.1.2022 alkaen. Käteisen käytön lopettamiseen busseissa ehdotetaan siirtymäaikaa helmikuun loppuun, jotta kaikilla on halutessaan mahdollisuus hankkia joko matkakortti tai esimerkiksi ennakkokertalippuja.

Käteisellä voisi muutoksen jälkeenkin ostaa ennakkokertalippuja sekä matkakortille ladattavia lippuja kaikilla jälleenmyyjillä ja Nyssen asiakaspalvelupisteessä.

Muutosehdotuksista päätetään Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa ensi viikon keskiviikkona..

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut