Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työterveyspsykologi teki hömppäviihdekirjan – "Halusin kirjoittaa vastapainoksi jotain kevyttä ja viihdyttävää"

Näkökulma: Sinkkuelämää-sarjaa muistuttavasta teoksesta löytyy riittämättömyyden ja epävarmuuden tunteita sekä huonoa itsetuntoa, kertoo tamperelainen Marjo Pennonen.

Tamperelainen työterveyspsykologi, psykologian tohtori ja psykologian sekä kasvatustieteen maisteri Marjo Pennonen julkaisi aiemmin tänä vuonna tietokirjan Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin (Duodecim) ja ensi viikolla Pennoselta ilmestyy uusi kirja, joka on jotain aivan muuta.

Parempaa saatte hakea (Kirjokansi) on niin sanottu chick lit -romaani, jonka tyylimaailma muistuttaa Sinkkuelämää-televisiosarjaa.

Päähenkilö Kaisa kipittää korkkarit hiertäen seikkailusta toiseen varmana siitä, että haaveiden uraputki ja unelmien mies odottavat aivan kulman takana, lukee kirjan takakannessa.

Miksi psykologian tohtori teki tällaisen teoksen?

– Taustalla oli väitöskirjan kirjoittamista ja välillä emotionaalisesti kuormittavia hetkiä asiakkaiden asioiden parissa. Halusin kirjoittaa vastapainoksi jotain kevyttä ja viihdyttävää, joka vie ajatukset muualle. Lisäksi minua kiinnosti päähenkilö Kaisan persoona ja ajatusmaailma. Aiemmin olin jo miettinyt, että haluaisin hyödyntää päähenkilön tavoin ajattelevaa hahmoa jossain tulevassa kirjassani, Pennonen perustelee.

Hän sanoo, että kirja on lukijalle todennäköisesti puhdasta ajanvietehömppää, mutta asiaa voi kuitenkin tarkastella monesta syvemmästäkin näkökulmasta.

– Kaikki me taidamme tuntea ihmisiä, jotka miettivät erityisen paljon, mitä muut heistä ajattelevat. Jollekin on erityisen tärkeää pitää kiillotettua ulkokuorta yllä, siinä missä jollain toisella se heijastuu epävarmana käytöksenä. Molempia voi kuitenkin yhdistää riittämättömyyden ja epävarmuuden tunteet sekä huono itsetunto. Kirja voi laittaa ajattelemaan myös arvoja, sitä mikä lopulta on itselle tärkeää, ja minkä syiden vuoksi teemme valintojamme elämässämme, Marjo Pennonen muistuttaa.

Marjo Pennosen esikoiskirja, runollinen tarinakokoelma Minä olen kuin Sinä (Kirjokansi) ilmestyi 2019. Pennonen kertoo hänen kirjoittamisensa lähteneen alun perin siitä, että mieleen iski yhtäkkiä ajatus halusta tehdä kirja. Siinä kohtaa kyse oli vain yhdestä kirjasta.

– Kun sitten aloin kirjoittamaan ja olin avannut sen oven, mieleeni alkoi tulvia kirjaideoita enemmänkin. Olen kiinnostunut elämässä ylipäätään monen tyylisistä asioista, joten en halua lokeroida kirjoittamistakaan yhteen tiettyyn genreen. Mieleeni kumpuaa erilaisia henkilöhahmoja, juonia ja aiheita, joista haluaisin kirjoittaa. Ne nyt vain sattuvat olemaan eri kirjallisuuden lajeja, Pennonen toteaa.