Poliisihallitukselta vakava huomautus: moottoriajoneuvot eivät kuulu jalkakäytävälle – "Syinä voivat olla mukavuudenhalu ja laiskuus..."

Poliisihallitus on toimittanut julkisuuteen tiedotteen, jossa se vetoaa vakavasti siihen, että moottorikäyttöisten ajoneuvojen paikka ei ole jalkakäytävillä tai pyöräteillä.

– Esimerkiksi pysäköinti kielletty -liikennemerkin vaikutusalueella ajoneuvon saa pysäyttää ajoneuvon lyhytaikaista kuormaamista tai kuorman purkamista varten silloin, kun kyse on todellisen kuorman käsittelystä, eikä ainoastaan esim. pienehköstä paketin toimituksesta. Jos tiellä on pysäyttäminen sallittua, ei ajoneuvon pysäyttäminen jalkakäytävälle tai pyörätielle lyhytaikaista purkua tai lastausta varten ole sallittua, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Poliisi haluaa korostaa sitä, että ajoneuvoja saa pysäyttää ja pysäköidä vain niillä tienosilla, joissa ajoneuvolla saa muutenkin ajaa.

– Moottorikäyttöistä ajoneuvoa (paitsi mopoa) ei saa pysäyttää tai pysäköidä jalkakäytävällä tai pyörätiellä, koska moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa ajaa jalkakäytävällä tai pyörätiellä, Kallio huomauttaa.

Poikkeuksellisesti moottorikäyttöisen ajoneuvon saa pakottavasta syystä pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle tai pyörätielle, jos läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa, poliisihallituksesta huomautetaan. Pakottavaa syytä arvioitaessa pitää muistaa, että poikkeus on tarkoitettu sellaista kuormaa (olipa se tavaraa tai ihmisiä) varten, jota ei yksinkertaisesti voida kuormata tai purkaa muussa tähän sopivassa paikassa.

Kallion mukaan kyseessä voisi olla liikkumisesteisen henkilön noutaminen tai esimerkiksi flyygelin tuominen tai hakeminen.

Kiellot

Ajoneuvon pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty esimerkiksi:

- Jalkakäytävillä, pyöräteillä ja pyöräkaistoilla.

- Suojateillä ja risteyksissä sekä viiden metrin matkalla ennen niitä.

- Linja-autokaistalla ja liikenneympyrässä.

Kiellosta huolimatta on sallittua:

- Pysäyttää pakollisen liikenne-esteen, väistämisvelvollisuuden noudattamisen tai hätätilanteen vuoksi.

- Pysäyttää ja pysäköidä polkupyörä, kevyt sähköajoneuvo ja mopo jalkakäytävälle sekä pyörätielle.

- Pysäyttää muu ajoneuvo jalkakäytävälle tai pyörätielle tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Ehdot, joiden kaikkien toteutuessa muun ajoneuvon kuin polkupyörän, kevyen sähköajoneuvon tai mopon saa pysäyttää jalkakäytävälle tai pyörätielle:

- Pysäyttämiselle on oltava pakottava syy, kuten pysäyttämispaikalla oleva pysäyttämisen estävä liikennejärjestely tai kuorma on kooltaan taikka laadultaan sellaista, ettei ajoneuvoa voida pysäyttää muuhun paikkaan.

- Pysäyttämisen syynä on oltava ajoneuvoon nouseminen, siitä poistuminen, sen kuormaaminen tai kuorman purkaminen. Pysäyttäminen on perusteltua suurten ja painavien tavaroiden kohdalla, mutta ei kevyiden käsin kuljetettavien tavaroiden kohdalla.

- Pysähdys on lyhytkestoinen eli kestää enintään 5—10 minuuttia.

- Pysäyttämiseen liittyy selvästi näkyviä aktiivisia toimenpiteitä, jotka liittyvät välittömästi pysäyttämiseen. Näitä ovat matkustajien ottaminen kyytiin ja päästäminen kyydistä, sekä kuorman purkuun, lastaamiseen ja varmistamiseen liittyviä toimia. Pysäyttämiseen liittyvät välilliset toimet, kuten esimerkiksi kuorman kuittaaminen, maksaminen, odottaminen ja hakeminen eivät ole välittömiä toimenpiteitä.

- Pysäyttämispaikan läheisyydessä ei ole muuta pysäyttämiselle sopivaa paikkaa. Esimerkiksi liikkumisesteisen matkustajan ottaminen kyytiin jalkakäytävältä voi olla perusteltua, jos läheisyydessä ei ole sopivampaa paikkaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut