Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afrikansilta, Oseanianpiha, Aasiantanhua... – Pohjois-Hervanta kokee suuria muutoksia

Hervannan uusiutuvan pohjoisakselin katusuunnitelmat hyväksyttiin Tampereen yhdyskuntalautakunnassa tiistaina. Hyväksyttävänä oli 12 osakokonaisuutta, jotka pohjautuvat vuonna 2020 hyväksytyn Hervannan pohjoisakselin asemakaavan yhteydessä tehtyyn liikenneselvitykseen.

Suunnitelmien katuosuudet ovat Kanjoninkatu Insinöörinkadun ja Hervannan valtaväylän välillä, Hepolamminkatu Hervannan valtaväylän ja Tieteenkadun välillä, Orivedenkatu Insinöörinkadun ja Tieteenkadun välillä sekä Hervannan valtaväylä Kanjoninkadun ja Orivedenkadun välillä. Hervannan valtaväylä kapenee ja siirtyy noin noin kymmenen metriä itään.

Hervannan pohjoisakselin aukioiden muotokieli ja ilme ovat saanut innoituksensa asemakaavassa annetuissa maanosiin viittaavista nimistä. Jokaisella aukiolla on oma, tunnistettava luonne.

Aasianpihalla yhdistyvät liike ja runsaat istutukset. Aukion keskelle sijoittuu sillalta johtava pyöräreitti ja sitä reunustavat jalankulkupainotteiset alueet. Kulkureitille työntyvät istutusalueet tasaavat sillalle nousevan aukion korkeuseroja ja ohjaavat kulkua ja kulkunopeuksia aukiolla. Aukion istutukset ovat monilajisia ja kerroksellisia.

Afrikanpihalla korostuvat suurehkot ja suojaisat istutus- ja kokoontumissaarekkeet, jonne voi tulla oleilemaan tai levähtämään. Aukion kasvillisuus on savannimaista esimerkiksi monilajisia heinäistutuksia ja pikkupuita.

Oseanianpihan muotokieli on soljuvampaa rantapolkujen ja riuttojen tapaan. Aukiolle muodostuvat kulkuväylät ja oleskelusopukat ovat pienipiirteisiä. Istutusalueet polveilevat rantadyynien lailla, ja kasvillisuus on matalaa.

Euroopanpiha on piazza-tyyppinen kokonaisuus, jossa oleskelu sijoittuu pääasiassa aukion reunoille. Euroopanpihalla istutukset ovat monilajista, perinteisempää kaupunkivihreää.

Aasiantanhualle sijoittuu 5,9 metriä leveä eroteltu pyörätie ja jalkakäytävä, jonka kautta saavutetaan yhteys Insinöörinkadulta Tieteenkadulle ja Hepolamminkadulle.

Jalankulun ja pyöräliikenteen yhteyksiä parannetaan Hervannan valtaväylän ylittävillä Aasiansillalla ja Afrikansillalla. Aasiansillan kautta kulkee esteetön pääreitti Insinöörinkadulta Aasianpihan ja Aasiantanhuan kautta Tieteenkadulle. Afrikansillan kautta kulkee jalankulku- ja pyörätieyhteys Insinöörinkadulta Afrikanpihan ja Tutkijanpolun kautta Tieteenkadulle.

Hervannan valtaväylä, Afrikansilta ja Aasiansilta ovat ehdolla vuoden 2022 investointiohjelmaan. Vuonna 2023 vuorossa on Kanjoninkatu, Hepolamminkatu ja Aasiantanhua ja loput kohteet on tarkoitus toteuttaa vuosina 2024–25. Kohde on saanut 1,74 miljoonaa euroa infra-avustuksena ennakkovarauksena asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.