Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkäriupseeri Akseli Salo palaa taas Tampereelle – "Tietojen etsintä on paras osa kirjoitusprosessia"

Monille Olavi Toivolan Sattuman tuomion lukeneille tämä on itsestäänselvyys, mutta vahvistetaan asia silti.

Tamperelaisen 81-vuotiaan eläköityneen yritysjohtajan vuosi sitten julkaisema esikoisjännäri on saanut jatko-osan nimeltään Viinitarhurin murha.

– Palautetta ja toiveita jatko-osasta tuli paljon enemmän kuin odotin, paljastaa Toivola.

Toiveita perusteltiin ennen kaikkea sillä, että pääparin, muukalaislegioonasta Suomeen palanneen jääkäriupseeri Akseli Salon ja Ranskan salaisen poliisin vakoojan Marie Montmasonin tarinalle 1930-luvulta janottiin kiivaasti jatkoa.

Toivolalle asia oli jo palautetta lukiessa selvä. Jatko-osan kirjoittaminen oli alkanut jo siinä vaiheessa, kun esikoista viimeisteltiin painokuntoon.

– Toisen kirjan syntyminen samoilla tulilla on oikein hyvä ilmaisu, naurahtaa Toivola.

Uutuus sijoittuu samaan 1930-luvun ääriliikkeiden nousun, kansainvälisen politiikan, vakoilun ja propagandan maailmaan kuin Sattuman tuomiokin. Tällä kertaa kirjan lähtökohtana on suomalaisen viinitarhurin murha Bordeaux’ssa, jonka tutkimukset kierrättävät Saloa ensi Ranskassa ja sitten Suomessa ja Tampereella.

– Tietojen etsintä on paras osa kirjoitusprosessia. Haluan tarjota lukijoille jännityksen lisäksi tietoa ja ajan kuvaa esimerkiksi ruuista ja tavoista.

Vaikka kyseessä on historiallinen romaani, löytää Toivola monia yhtymäkohtia 1920–30-lukujen ja 2010–20-lukujen välillä.

– Demokratiaa haastetaan nyt samalla tavalla monesta suunnasta. Kun silloin jaettiin paperipropagandaa ovat nyt liikkeellä sosiaalisen median trollit.

Ennen Akseli Salo -kirjoja Tyrväällä syntynyt ekonomi on kirjoittanut eläkepäivillään työpaikkansa Nokian Paperin historian, johtamistaidon oppaan ja kaksi historiallista romaania. Kirjoittava ihminen ei koskaan lopeta, mutta jatko-osalle hän antaa ikävarauksen. Ajatuksissa tarina kulkee kuitenkin jo vahvasti.

– Kolmas kirja tapahtuisi taas isommalta osin 1930-luvun Tampereella, ennakoi kaakinmaalainen.

Olavi Toivola: Viinitarhurin murha. 395 sivua. Warelia 2021.