Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereelle rakennettiin uusi näköalapaikka – "Loistava yli 180 astetta avautuva näköala Näsijärvelle ja ranta-alueelle"

Rakentaminen: Pian avautuvalle Santalahden ylikulkusillalle on tehty erillinen tasanne Näsijärven maisemien ihasteluun.

Tampereelle tulee uusi näköalapaikka maisemien ihastelua varten.

Santalahden uudelle ylikulkusillalle, joka tulee jalankulun ja pyöräilyn väyläksi yli Rantatien, Paasikiventien ja tulevan raitiotien, on rakennettu erillinen näköalatasanne sillan Näsijärven puoleiseen kaarteeseen.

Näköalatasanteelta avautuu uudenlainen näkymä Näsijärvelle.

– Olen käynyt seisomassa sillalla sen jälkeen, kun valumuotti purettiin pois. Näköalatasanteelta on loistava yli 180 astetta avautuva näköala Näsijärvelle ja ranta-alueelle. Sieltä voi vaikka bongailla lintuja tai seurata myrskyn tyrskyjä ja näkeehän sillalta jonkin verran tulevaan tapahtumapuistoonkin. Kun kääntää pään toiseen suuntaan, näkee Pispalanharjun, ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki Tampereen kaupungilta sanoo.

Hän kertoo ehdotuksen ylikulkusillan näköalapaikan rakentamisesta syntyneen Raitiotieallianssin suunnittelupalaverissa, joissa on aina paikalla suuri porukka eri tekniikkalajien asiantuntijoita.

Työn alla oli Santalahden ylikulkusilta, jonka siltakansi oli jo päätetty tehdä varsin leveäksi.

Näköalatasanteelta on loistava yli 180 astetta avautuva näköala Näsijärvelle ja ranta-alueelle.

– Allianssityöhön kuuluu oleellisesti se, että palavereissa saa heittää vapaasti ilmaan erilaisia ideoita. Yhdessä palaverissa sitten heräsi ajatus, että kun silta on valmiiksi korkealla maanpinnasta ja sen edessä aukeaa Näsijärvi, niin nyt olisi oivallinen mahdollisuus tehdä sillalle näköalatasanne. Se oli myös teknisesti mahdollista toteuttaa, Lehtimäki muistelee.

Näköalapaikka erottuu selvästi muista sillan väylistä, sillä se on noin 80 senttiä korkeammalla. Tasanteelle nousevat graniittiset portaat, kertoo Raitiotieallianssin taitorakenteiden vastaava työnjohtaja Perttu Vähä-Pietilä.

Jyrki Lehtimäki muistuttaa, että Santalahden ylikulkusilta on sijaintinsa takia Ylöjärven suunnasta tuleville eräänlainen portti kaupunkiin. Silta on suuri ja näkyy kaukaa.

– Siksi sen muotoiluun on panostettu ja sillan rakenteita elävöitetään erilaisilla pintakuvio- ja valaistusratkaisuilla.

Ylikulkusilta avataan käyttöön loppuvuoden aikana, mutta se valmistuu kokonaisuudessaan vasta myöhemmin. Arvio on, että Pispalanharjun puoleinen osuus siltayhteydestä olisi kokonaan valmis vuonna 2023.

Näköalatasanteelta johtavat teräsportaat tapahtumapuistoon. Sillan molempiin päätyihin rakennetaan hissit.

– Hissikojeistot tullaan asentamaan vasta ensi vuoden puolella, mutta muilta osin silta voidaan avata käyttöön tänä vuonna. Hissien lisäksi teemme sillalla lähiviikkoina kannen betonikiveyksiä sekä kaiteiden asennusta, Perttu Vähä-Pietilä sanoo.