Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varoittaa katuajoista, joissa on jo ollut huolestuttavan paljon vaaratilanteita – "Loppuelämää voi varjostaa vakava loukkaantuminen"

Poliisi ja Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes esittävät huolensa erilaisista katuajotapahtumista, joissa on ilmennyt vaarallista käyttäytymistä kuluvan vuoden aikana Suomessa.

– Synkimmillään järjestäjän ja osallistujien loppuelämää voi varjostaa vakava loukkaantuminen tai jopa kuolemantapaukset, Tukesin ylitarkastaja Kari Koponen kertoo poliisin tiedotteessa.

– Miltä tuntuu, jos kaveri jää alle tai joku loukkaantuu tekojen seurauksena?

Katuajotapahtumia on järjestetty eri nimillä ympäri Suomea ja niistä on kantautunut huolestuttavia tietoja sekä poliisille että Tukesille.

– Tilaisuuksia on yhdistänyt se, että ne on järjestetty yleiseen liikenteeseen käytetyillä alueilla eli teillä, joissa on noudatettava tieliikennelakia, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Esimerkiksi cruising-tapahtumia tai mopomiittejä on leimannut se, että niitä on järjestetty spontaanisti tai muuten ilman selkeää organisointia.

Tilanteisiin on yleensä liittynyt näyttämisen halu.

Heikki Kallio

Lisäksi poliisi painottaa tiedotteessaan, että tilaisuuden järjestäjien on huolehdittava osallistujien ja sivullisten turvallisuudesta sekä ennen kaikkea siitä, että tilaisuus on lainmukainen.

Mopomiitti on nuorten itsensä järjestämä tapahtuma, jossa tavataan ystäviä, tehdään temppuja ja ajetaan letkassa.

Erilaiset katuajotapahtumat ja mopomiitit ovat kokoontumislaissa tarkoitettuja yleisötilaisuuksia, joista on tehtävä ilmoitus tapahtumapaikan poliisilaitokselle.

– Poliisi ja Tukes ovat omassa toiminnassaan huomanneet, että katuajotapahtumissa ja mopomiiteissä on ollut jopa hengenvaarallisia läheltä piti -tilanteita, jotka olisi voitu estää ennalta tilaisuuden huolellisemmalla suunnittelulla, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio kertoo tiedotteessa.

– Pieni ohjausvirhe ja suistuminen aiotulta uralta on aiheuttanut loukkaantumisia virallisten ratojen ja muiden turvallisten paikkojen ulkopuolella.

– Vaaratilanteisiin on yleensä liittynyt näyttämisen halu ja välinpitämättömyys omasta ja muiden turvallisuudesta. Järjestäjän vastuulla ja tilaisuudesta ilmoittamisella onkin merkitystä nimenomaan turvallisuuden kannalta.

Spontaanisti, mutta puutteellisesti järjestetystä tilaisuudesta voi joutua vahingonkorvaus- ja jopa rikosvastuuseen, poliisi muistuttaa.

Turvallisen tilaisuuden järjestäminen alkaa ilmoittamisella poliisilaitokselle ja hyvällä suunnittelulla.

Tukesin verkkosivuilta löytyy ohjeita ja tietoja, jotka auttavat varmistumaan turvallisuudesta tällaisessa toiminnassa, kuten kiihdytys- ja nopeusajotapahtumien turvallisuus -ohje.