Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Keskuspuhdistamo-hankkeen hinta nousi – syynä komponenttien ja raaka-aineiden kallistuminen

Sulkavuoren keskuspuhdistamo-hanke maksaa enemmän kuin se oli aiemmin arvioitu, tiedottaa Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy. Vuoden 2017 hintatasossa hankkeen rahoitustarpeeksi laskettiin 318,3 miljoonaa euroa, nyt rahoitustarvearvio on 346 miljoonaa euroa. Hankkeen sisällössä ei ole tapahtunut muutoksia.

Syynä rahoitustarpeen nousulle on raaka-aineiden ja komponenttien hinnan nousu. Hankkeessa paljon käytettävien harjateräksen, betonin ja sähkökaapeleiden hinnannousu on ollut 20 – 40 prosenttia. Siirtoviemäreiden rakentamisessa käytettävien putkien hinnat ovat nousseet 26 prosenttia. Omistajilta ei edellytetä lisärahoitusta, koska vastaavaan kustannustason nousuun on jo aiemmin varauduttu. Korkojen mahdollisiin tuleviin muutoksiin on varauduttu korkosuojauksella.

Hankkeeseen kuuluu myös siirtoviemäreiden rakentaminen 12,5 kilometrin matkalle sekä kahden jätevedenpumppaamon rakentaminen. Siirtoviemäriä on valmiina lähes puolet eli noin 5 700 linjametriä. Parhaillaan rakennetaan siirtoviemäriä Nuolialantien varteen ja kilpailutuksessa on ensi vuonna rakennettava Pirkkalan puoleinen osuus Naistenmatkantien varteen. Jätevedenpumppaamoiden rakentaminen Raholaan ja Viinikanlahteen alkaa vuoden 2022 alkupuolella.

Rakentaminen Sulkavuoressa alkoi kesällä 2018. Jätevedet käännetään Sulkavuoren keskuspuhdistamolle kesällä 2025. Sulkavuoren keskuspuhdistamossa tullaan käsittelemään Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet.