Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajatushautomon selvitys: Ilmastotavoitteiden mukainen elämä on mahdollista – Tampere mukana projektissa

Ajatushautomo Demos Helsinki selvitti yhdessä Lahden, Oulun ja Tampereen sekä 12 kaupunkilaisen kanssa, että 1,5 asteen ilmastotavoite on saavutettavissa kaupunkilaisilla elämäntavoilla.

Työn tavoitteena oli vastata elokuun alussa julkaistun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n esittämään haasteeseen: suomalaistenkin hiilijalanjälkien täytyy laskea radikaalisti.

Tampereelta mukana olivat Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, pikkulapsiperheen isä Antti Lippo, muusikko Heikki Salo sekä luonnosta virkistyvä lähiöpariskunta Katja ja Ari Nieminen.

Viisikko kertoo tuntemuksistaan kaupungin tiedotteessa.

– Meidän kokemuksemme on, ettei elämän tarvitse olla askeettista tai kurjaa ollakseen kestävää. Olemme valinneet monet nykyiset elämäntapamme halusta käyttää rahaa fiksusti, sanoo Antti Lippo.

Mukana olleet kaupunkilaiset suunnittelivat ilmastopalapelin avulla omaan arkeensa muutoksia, joilla heidän hiilijalanjälkensä pienenee lähelle 2,5 hiilidioksiditonnia, jota pidetään kestävänä tasona, vuoteen 2030 mennessä.

– Olemme lomilla majoittuneet paikallisten kodeissa, joten miksen itsekin laittaisi ylimääräiset huoneet vuokralle? Ennen sitä voisin vaihtaa tavallisesta sähköstä tuulisähköön ja alentaa varsinkin vähälle käytölle jäävien huoneiden lämpötilaa, sanoo Paulina Ahokas.

Ilmastotavoitteen mukainen elämä on jo monien ihmisten ulottuvilla. Ihmiset pystyvät kuvittelemaan tekevänsä tekoja, joilla hiilijalanjäljet pienenevät kestävälle tasolle.

– Meillä on jo vuosia ollut hybridiauto, josta emme voi työni takia luopua: keikkailu ja soittimien roudaaminen edellyttävät autoa. Kuljen junalla aina, kun ei tarvitse roudata tavaraa. Voisimme vaihtaa hybridin sähköautoon ja tulevaisuudessa kokeilla sen tarjoamista yhteiskäyttöön jollakin sovelluksella, vaikka edes parina päivänä viikossa. Kaiken kaikkiaan näen ihan mahdollisena, että pääsisimme suhteellisen vaivattomastikin tuohon 2,5 tonnin tavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä, sanoo Heikki Salo tiedotteessa.

– Haluaisimme vaimoni kanssa opetella laittamaan yhtä herkullista kasvisruokaa kotona kuin mitä ravintoloissa saa ja siirtyä kasvipainotteisempaan ruokavalioon terveyssyistäkin. Kaupoissa on varmasti myös paljon kasvisvaihtoehtoja, joita emme ole vielä edes huomanneet, sanoo Ari Nieminen tiedotteessa.

Valinnat eivät kuitenkaan ole pelkästään helppoja tai kaikille mahdollisia. Ihmisten toimien lisäksi tarvitaan kestävien vaihtoehtojen tarjonnan lisääntymistä ajavaa ohjausta, jotta 1,5 asteen elämä on saavutettavissa kaikille.

– Käytämme lyhyillä matkoilla pyörää. Toivoisimme kuitenkin Tampereen kaupungin kiinnittävän huomiota pyöräväylien jatkuvuuteen, kuntoon ja talvikunnossapitoon, sanoo Katja Nieminen.