Kellonaikaa siirretään tämän viikon sunnuntaina tunti taaksepäin aamuyöstä kello neljästä kello kolmeen. Kellonaikaa on siirretty meillä kaksi kertaa vuodessa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien.
Vielä ei tiedossa, koska siitä luovutaan. Sitäkään ei ole päätetty, otetaanko silloin pysyvästi käyttöön kesä- vai talviaika.
Talvi- ja kesäaikaan siirrytään kaikissa Euroopan unionin maissa samaan aikaan. Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa kerrotaan, että Suomi on EU-maista aktiivisimmin ajanut kellonajan siirrosta luopumista.
Euroopan komissio ehdotti jo vuonna 2018, että kellonajan siirtoa ei enää tehtäisi. Kukin maa saisi itse päättää, minkä ajan ne ottaisivat käyttöön pysyvästi.
Seuraavana keväänä Euroopan parlamentti äänesti asiasta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021.
Tämä ehdotus odottaa vielä EU:n neuvoston käsittelyä, koska neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Voi siis hyvinkin olla, että kellonaikaa siirretään vielä ainakin ensi maaliskuun lopussa. Silloin siirrytään taas kesäaikaan.
Suomessa on kysytty mielipidettä kellonsiirrosta kansalaisilta, elinkeinoelämältä ja muilta sidosryhmiltä. Kannatusta sai kellonajan siirron lopettaminen.
Kesä- ja talviaikaa kannatettiin melko tasaisesti, mutta talvi- eli normaaliaika sai hieman enemmän suosiota.
Ministeriön tiedotteen mukaan Suomella ei ole tällä hetkellä virallista lopullista kantaa pysyvään aikaan.