Supersuosittu Elämäni biisi syntyi loman seurapelistä Kyproksella – "Pari viinipulloakin varmaan joimme tyhjäksi"

Näkökulma: Työnteko ja sinnikkyys ovat televisiomaailmassa onnistumisen edellytykset, sanoo käsikirjoittaja Petja Peltomaa.

Kuusi vuotta sitten Petja Peltomaa kehitteli työkaverien reissulla Kyproksella seurapelin, josta sittemmin on poikinut erittäin suosittu televisio-ohjelma.

– Päivät kirjoitimme ja iltaisin istuimme iltaa, pari viinipulloakin varmaan joimme tyhjäksi. Ei ollut mitään tekemistä, joten keksin sitten tällaiset säännöt. Meni puolisen vuotta aikaa, kun tajusin että tästähän voisi olla enempäänkin, Peltomaa muistelee.

Pienessä seitinohuessa kehitetyistä säännöistä syntyi sittemmin suosittu Elämäni biisi. Lauantaina sarjassa nähdään jakso, jossa Kummeli-miehet kertovat itselleen kaikkein tärkeimmistä lauluista. Peltomaa luottaa siihen, että ohjelma saa jatkoa myös ulkomailla.

– On vaikea löytää syitä, miksi formaatti ei toimisi muualla. Se on niin universaali kokemus: lempimusiikin ja niihin liittyvien tarinoiden yhdistelmä, ja sellainen löytyy kaikilta.

– Liettua on tehnyt oman versionsa. Ne ovat tehneet siellä yhden kauden. Kakkoskausi on työn alla, ja pidän peukkuja pystyssä että tekevät vielä lisää.

Ylöjärvellä lukiovuosiin asti asunut Peltomaa asui Tampereella vuoteen 1997. Opiskeluvuosina oli aikaa miettiä, mitä haluaisi tehdä isona.

Aika kauan mietin, mitä minusta tulee isona.

– Aika kauan mietin, mitä minusta tulee isona. Opiskelin ensin Tampereella taidetta ja viestintää, josta jatkoin Helsinkiin taideteolliseen korkeakouluun.

Sittemmin Yellow Filmillä on vierähtänyt pian parikymmentä vuotta.

– Kaikilla on ideoita, mutta minulla on onneksi ollut aika hyvät olosuhteet ja hyvät yhteistyökumppanit niiden eteenpäin viemiseen. Sitten on ollut pitkäjänteisyyttä ja intoa työskennellä niiden puolesta, Peltomaa kuvailee onnistumisten taustoja.

Toinen Peltomaan ideoima työnäyte on sairaalasarja Syke, josta on nyt julkaistu pitkä elokuva.

– Se on ollut unelma nuoresta asti. Ehdotin sellaista 2000-luvun alussa, ja minulle vähän naurettiin että ei varmaan tule. Sitten vuonna 2013 soitettiin että kiinnostaisiko tehdä sairaalasarja, Peltomaa muistelee.

Häntä ei kiinnostanut lähteä tekemään höttöistä sairaalasarjaa, vaan sellaista jossa ihmisten väliset ihmissuhteet ja sairaalayhteisön sisäinen hierarkia korostuvat.

Mitä sitten tulevaisuudessa?

– Jos ajatellaan viiden vuoden sisällä, niin haluaisin tehdä kansainvälistä televisiosarjaa. Haluaisin tehdä sarjan, jolla on merkitystä ja joka on kansainvälinen, Peltomaa visioi.

Petja Peltomaa

Vuonna 1971 Ylöjärvellä syntynyt käsikirjoittaja ja ohjaaja.

Elämäni Biisin ja Syke-sarjan kehittäjä.

Työskentelee Yellow Film & TV:n palveluksessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut