Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WWF:n viljelykilpailun päävoitto Kangasalle – luomukasvitilan pitäjä palkittiin Itämeren ympäristöystävällisimpänä viljelijänä

Kangasalla Liskon luomukasvitilaa pitävä Sauli Brander on palkittu Itämeren ympäristöystävällisimpänä viljelijänä WWF:n kansainvälisessä kilpailussa. Viljelijä saa tittelin lisäksi 10 000 euroa.

Liskon tila palkittiin Suomen ympäristöystävällisimpänä kesäkuussa kilpailun ensimmäisessä vaiheessa. Nyt kansainvälinen raati on valinnut Kangasalla sijaitsevan tilan 11 finalistin eli kunkin Itämeren rantavaltion kansallisen voittajan joukosta koko kilpailun voittajaksi.

Tuomaristo kuvaa voittajatilaa "erinomaiseksi esimerkiksi siitä, että tuottava viljely ja ympäristönsuojelu on mahdollista yhdistää".

– Liskon tilalla sovelletaan lähestulkoon kaikkia ympäristön kannalta suositeltavia maatalouskäytäntöjä. Varsinkin ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseen on keskitytty pitkäjänteisesti ja edistyksellisesti, sanoo WWF:n sisävesivastaava Jenny Jyrkänkallio-Mikkola tiedotteessa.

Tilalle on muun muassa rakennettu useita kosteikkoja ja suojavyöhykkeitä, joiden avulla hallitaan peltojen valumavesiä. Lisäksi tilalla parannetaan maan kasvukuntoa luonnonmukaisella viljelykierrolla, kompostoidulla lannalla ja kierrätyslannoitteilla sekä ehkäistään eroosiota ja kierrätetään ravinteita pitämällä pellot kasvipeitteisinä vuoden ympäri.

Raatiin vetosi myös muun muassa tilan korkea energiaomavaraisuus: sähkön ja lämmityksen tarpeesta valtaosa katetaan omilla aurinkopaneeleilla ja peltojen laidoilta kerätyllä hakkeella.

Voittaja itse on otettu saamastaan tunnustuksesta mutta korostaa myös, ettei tilalla ole keksitty mitään uutta tai mullistavaa:

– Voitto on tietysti suuri kunnia. Itse emme kuitenkaan ole keksineet mitään erityistä, vaan olemme perehtyneet uusimpaan tutkimustietoon ja seuranneet muiden viljelijöiden käytännön kokeiluja. Niiden pohjalta olemme ottaneet parhaat toimintatavat käyttöön, Sauli Brander sanoo tiedotteessa.

WWF on palkinnut Itämeren ympäristöystävällisimmän viljelijän vuodesta 2009. Kilpailun yhtenä tavoitteena on lisätä yhteistyötä Itämeren rantavaltioiden välillä.

Palkinnon tarkoituksena on lisätä tietoa ympäristöystävällisemmästä viljelystä ja antaa tunnustusta maataloustuottajille, jotka ovat edelläkävijöitä vesistöjen rehevöitymistä vähentävien menetelmien käytössä.

Tuore voittaja Sauli Brander luettelee lisää keinoja, jotka mahdollistaisivat kestävämpien viljelymenetelmien käyttöönoton:

– Tarvitaan lisää tutkimusta ilmastoystävällisestä viljelystä. Myös tiedonvaihtoa niin viljelijöiden kesken kuin maataloustuottajien ja -teollisuuden välillä täytyy tukea. Lisäksi viljelijät tarvitsevat taloudellista tukea investointeihin, Brander sanoo tiedotteessa.

Suomeen kilpailun päävoitto on tullut tätä ennen kahdesti. Kaikkein ensimmäisen kilpailun vuonna 2009 voittivat Katariina Vapola ja Jyrki Ankelo uuskaupunkilaiselta Vapolan tilalta. Vuonna 2015 Itämeren ympäristöystävällisimmän viljelijän tittelin saivat Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola hyvinkääläiseltä Knehtilän tilalta.