Keskusrikospoliisi (KRP) kuulee Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreja sähköisellä lomakkeella, joka avautuu tänään keskiviikkona kello 16.
Kyseessä on poikkeuksellinen tapa kuulla asianomistajia. Syynä menettelyyn on uhrien suuri määrä: rikosilmoituksen on tehnyt 22 000 ihmistä.
– Kuuleminen on päätetty toteuttaa tässä vaiheessa, jotta se ehditään toteuttaa ennen kuin poliisille tulee kiire, kertoi KRP:n keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen.
Vastaamo-tutkinta koostuu useasta eri tutkinnasta. Lausumia pyydetään nyt vain henkilötietojen vuotamisesta verkkoon.
– Kyseessä monella tapaa hyvin poikkeuksellinen tutkinta ja tiedot ovat erittäin arkaluontoisia. Tämä on rikoshistoriamme laajin ja poikkeuksellisin tapaus, kuvaili rikosylitarkastaja Markku Ranta-aho KRP:sta.
Lausunnon antaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista.
– On tärkää huomata, että lausunnon antamislpomake avautuu vain niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen, sanoi yleisjohtaja, rikostarkastaja Tero Muurman KRP:stä.
Lomake on avoinna ympäri vuorokauden. Muurman varoitti, että palvelu voi aluksi olla hidas, jos suuri määrä uhreja avaa lomakkeen samaan aikaan.
– Lomake on avoinna tammikuun loppuun saakka, joten aikaa on, Muurman sanoi.
Lomaketta ei tarvitse täyttää kerralla loppuun, vaan sen voi tallentaa ja siihen voi palata myöhemmin. Täydentämisaikaa on 14 vuorokautta aloittamisesta. Sen jälkeen täyttäminen on aloitettava alusta.
– Jo lähetettyä lausumaa ei voi enää täydentää eikä uutta voi lähettää sähköisenä, Muurman sanoi.
Toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg Rikosuhripäivystyksestä kehotti tutustumaan lomakkeeseen ennen täyttämistä.
Etukäteen kannattaa Åbergin mukaan miettiä esimerkiksi mahdollista korvausvaatimusta sekä sitä, tarvitseeko jossain kohdassa tukea. Rikosuhripäivystys on varautunut tarjoamaan Vastaamon tietomurron uhreille keskusteluapua.
Kaikki tietomurron uhrit eivät poliisin mukaan ole vielä tehneet rikosilmoitusta.
– Kaikki eivät välttämättä vielä edes tiedä, että heidän tietojaan on vuodettu ja voi olla ihmisiä, jotka eivät halua rikosprosessiin mukaan, Tero Muurman pohti syitä.
Hän totesi poliisin toivovan, että loputkin uhrit tekisivät ilmoituksen. Se on yhä mahdollista.
Muurmanin mukaan on epäilyjä, että Vastaamon vuodettuja potilastietoja on käytetty identiteettivarkauksissa.
– Mahdollisia tapauksia on muutamia kymmeniä. Joukossa on tapauksia, joissa tiedot ovat voineet lähteä myös muulla tapaa, kuten hukkaamalla passi tai henkilökortti.
Muurman totesi, että Vastaamo-tietomurron tiedot ovat verkossa pysyvästi, joten rikolliset voivat hyödyntää niitä pitkäänkin myöhemmin.