Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereelle tuli ensimmäinen eläintuhkaamo – Tampereen Tähti Tuhkan Jari Kallio kertoo, millainen on lemmikin viimeinen matka eläinklinikalta uurnaan

Lemmikit: Tampereen Tähti Tuhkan Jari Kallio kertoo, millainen on lemmikin viimeinen matka eläinklinikalta uurnaan.

Tampereen Kämmenniemessä on käynnistämässä toimintaansa Tampereen ensimmäinen pieneläintuhkaamo, jonka nimi on Tampereen Tähti Tuhka Oy.

Viimeiset 27 vuotta kiinteistönhuoltoalalla ensin työntekijänä monissa eri tehtävissä ja sitten yrittäjänä työskennellyt Jari Kallio pohti ajatusta pieneläinkrematorion perustamisesta jo muutama vuosi sitten harrasteryhmänsä Teiskon Tahto Tassut ry:n kautta.

– Teiskon Tahto Tassuilla on 60-80 jäsentä ja jokaisella jäsenellä on vähintään kaksi koiraa, joillakin 4-5 koiraa. Se on suuri määrä koiria, joista omistajat joutuvat kuitenkin jossain vaiheessa luopumaan. Mietin, että Tampereella ei ole lainkaan pieneläintuhkaamoa, joten päätin perustaa sellaisen itse, Kallio muistelee.

Hän otti ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten yhteyttä Barenzaan, joka myy ja valmistaa kotimaisia pieneläintuhkaukseen ja eläintuhkaukseen tarkoitettuja tuhkausuuneja ja -laitoksia.

Kallio halusi suurehkojen pieneläinten tuhkaamisen tarkoitetun, noin 60000 euroa maksavan kaksiuunisen tuhkaamon, mutta perinteisen öljypolton sijaan kaasulla toimivana.

Lupa-asiakäsittelyjen jälkeen tuhkaamo seisoo nyt Kallion tontilla. Hän teki viime viikonloppuna viimeiset koepoltot neljällä ketulla Barenzan luona Kalajoella.

– 25-kiloinen kettu kesti polttaa tunnin ja 25 minuuttia eikä toinen polttimo ollut edes päällä, mies kertoo.

Jokaisesta eläinklinikalla lopetetusta eläimestä on klinikalla tehtynä oma tuotelappu, johon kirjataan eläimen paino ja kuinka eläin tuhkataan: joko yksittäistuhkauksella tai joukkotuhkauksella ja mukaan laitetaan myös uurnatoivomus sekä kuinka uurna toimitetaan asiakkaalle.

– Eläinklinikka kirjaa ohjelmaan tiedot eläimestä ja tarvittavat tiedot tulevat minulle sähköpostilla. Eläin laitetaan klinikalla pakkaseen. Se on pussitettava pikaisesti, sillä eläin kovettuu pian kuoleman jälkeen, Jari Kallio selvittää.

Mikäli asiakas hakee uurnan eläinklinikalta, toimittaa Kallio uurnan sinne samalla, kun hän noutaa uuden pakastemäärän klinikalta.

– Uurna on melko usein pahvinen tai pellavainen pussi, mutta on myös keraamisia uurnia ja tarkoitukseni on tehdä itse myös puisia uurnia.

Joukkotuhkauksessa tuhka jäähdytetään metalliastiassa, jonka jälkeen tuhka siivilöidään, jotta mahdolliset metallit eli esimerkiksi leikkauksessa eläimeen kiinnitetyt metalliruuvit saadaan talteen.

Siivilöity tuhka säilytetään kannellisessa metalliastiassa.

Jari Kallion yhteen uuniin mahtuu kerrallaan maksimissaan noin 90-kiloinen eläin. Suurin osa tuhkattavaksi tulevista eläimistä ovat luultavasti 20-50-kiloisia, mutta joukossa on varmasti myös hyvinkin pieniä lemmikkieläimiä.

Kallio kertoo, että polttovaihe on sitä tarkempi, mitä rasvaisempi eläin on.

– Kun eläin laitetaan pakastettuna uuniin ja uuniin asetetaan kova liekki päälle, alkaa rasva palaa ensimmäisenä. Silloin täytyy pienentää polttimoiden tehoja, sillä rasva polttaa itse itseään ja eläin palaa itsestään, hän sanoo.

Kallio on laskenut, että kahdella uunilla voi normaaleilla työtunneilla polttaa noin 2600 eläintä vuodessa.

Uuneista ei hänen mukaan tule mitään hajua eikä savua yhtään enempää kuin puulämmitteisen saunan piipusta.

Jari Kallio on hakenut rakennuslupaa hallille, joka olisi tulossa tuhkaamouunien viereen. Halliin, jonka lämmityksen Kallio aikoo hoitaa keräämällä uuneista tulevan lämmön varastoon, on tarkoitus tehdä muun muassa hiljentymishuone niille eläinten omistajille, jotka tulevat noutamaan uurnan suoraan Kallion luota.

Suurin osa hallista tulee Teiskon Tahto Tassujen koirakoulutuskäyttöön.

Tampereen Tähti Tuhkaa lähin pieneläintuhkaamo on Lempäälässä sijaitseva Verna.