Teatteriarvio: Kansalliskirjailijaa ravistellaan kaapin päältä

Teatteriarvio: Mikko Kannisen ohjaus Kansalliskirjailija on kuvia kumartamaton, leikkisä ja uutta etsivä tulkinta Väinö Linnasta, kirjoittaa Tamperelaisen teatterikriitikko Katariina Fleming.

Kansalliskirjailija -näytelmässä Väinö Linnaa esittävät näyttelijät vuorotellen. Arttu Soilumon tulkinta on vahva ja tarkka. Hajuttomalla savukoneella on esityksessä iso rooli - kirjailija oli tupakkamiehiä, kuten monet muutkin aikalaiset. Mikko Karsisto

Katariina Fleming

Karo Hämäläisen romaani Kansalliskirjailija ravisteli jo käsitystä Väinö Linnasta, joka on syystä korotettu korkealle kaapin päälle. Sami Keski-Vähälän sovitus näyttämölle menee ehkä vielä pidemmälle. Mikko Kannisen ohjaus etsii uusia näkökulmia, antaa tilaa näyttelijöille ja kuorruttaa kokonaisuuden lempeällä huumorilla ja teatterileikillä.

Kanninen muistetaan jo ennen johtajakauttaan Tampereen Teatterille ohjaamistaan näytelmistä Päällystakki (2010), Euroopan taivaan alla (2011) ja Jatkuvaa kasvua (2014). Niissä olivat käsikirjoittajina ja sovittajina Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä ja esityksiä leimasi hulvaton, sydämellinen huumori.

Keski-Vähälään Kanninen on nytkin luottanut sovittajana ja Kansalliskirjailijassa näkyy paljon samoja piirteitä. Näytelmä on yllätyksellinen, virkistävä ja raikas. Kaapin päältä tullaan alas, mutta lempeästi.

Näköiskuvaa Väinö Linnasta ei ole lähdetty tekemään, vaikka hänen elämänkaartaan kuvataan melko tarkasti. Elossa on vielä monia henkilöitä, jotka ovat Linnan tavanneet ja kaikilla on hänestä oma käsitys.

Itse pääsin haastattelemaan häntä nuorena toimittajana kotiin ja sen parempaa ja karismaattisempaa haastateltavaa en ole tavannut. Hän puhui rauhallisesti tarkkaan punnittuja ajatuksiaan, pisteiden ja pilkkujen paikatkin kuuli. Hämeenpuiston kävelylenkillä tapasin hänet myös usein ja aina oli aikaa jutella. Yllään Linnalla oli musta pitkä palttoo ja turkishattu juuri kuin näytelmässä, kädet olivat kävellessä aina selän takana. Sanoin, että jos hänestä tehdään näköispatsas puistoon, sen pitäisi olla juuri tuollainen.

Se patsas on tekemättä, mutta monilla on mielissä tietty kuva Väinö Linnasta. Mikko Kannisen luoma näyttämökuva voi poiketa niistä paljonkin, mutta tuo uusia näkökulmia.

Karo Hämäläisen romaanissa tehdään Linnasta dokumenttia, Sami Keski-Vähälän sovituksessa teatterissa valmistellaan esitystä. Näyttelijät kutsutaan lukuharjoituksiin, mutta ohjaaja on joutunut sairaalaan eikä käsikirjoituskaan ole valmis. Niinpä näyttelijäryhmä päättää valmistaa esityksen keskenään. Matkustetaan Urjalaan, käydään kirjastossa, johon Linnan kodin työhuone on siirretty kuuluisine sohvineen. Käydään myös synnyinkodin raunioilla, jossa ei ole kuin puuhellan levy ja kivijalkaa jäljellä.

Esitystä valmistellaan välillä hauskasti tyyliin ” jos tää olis nyt tää ja tää menis näin” kuten lasten leikeissä. Näyttelijäryhmä: - A- Jukka Leisti, B- Eeva Hakulinen, D- Arttu Ratinen, E- Arttu Soilumo, F- Kirsimarja Järvinen ja G– Ville Mikkonen – tulkitsee Linnan hahmoa vuorotellen, mikä tuo mielenkiintoista lisäarvoa. Elina Rintala-C, pyrähtelee harjoituksissa kiireisenä teatterinjohtajana omine ajatuksineen.

Saku Väänäsen taitava videosuunnittelu luo onnistuneita askelmerkkejä Linnan taipaleelta. Valot, äänet, puvut ja niukka lavastus täydentävät hienon kokonaisuuden. Lopun Riston laulu Putoan kaivossa jää kaikumaan mieleen.

Tampereen Teatteri

Kansalliskirjailija

Perustuu Karo Hämäläisen romaaniin

Näytelmäksi sovittanut Sami Keski-Vähälä

Ohjaus Mikko Kanninen

Lavastus- ja pukusuunnittelu MikKo Saastamoinen

Valosuunnittelu Tuomas Vartola

Äänisuunnittelu Jan-Mikael Träskelin

Videosuunnittelu Saku Väänänen

Kampausten, peruukkien ja maskien suunnittelu Kirsi Rintala

Kantaesitys 22.10. Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut