Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ikonen esitteli talousarvioesityksensä: Lainaa yli 4 000 euroa per asukas

Talous: Tampereen ensi vuoden talousarvioehdotuksessa varaudutaan muun muassa henkilöstömäärän kasvuun ja koronatukien poisjääntiin.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen esitteli maanantaina talousarvioehdotuksensa vuodelle 2022. Talousarvio on 26,6 miljoonaa alijäämäinen.

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala kertoo, että alijäämä johtuu menojen kasvusta.

– Henkilöstömenot ovat kasvamassa 30 miljoonalla eurolla johtuen siitä, että haluamme hoitaa lainsäädännön hoitajavelvoitteet ja koulupuolen velvoitteet. Samanaikaisesti yhteisöveron jako-osuus koronan jälkeen tippuu melkein 30 miljoonalla. Tässä on jo kaksi isoa tekijää, jotka vievät tuloksen alijäämäiseksi.

Anna-Kaisa Ikonen sanoo, että tavoitteena pitäisi olla tasapaino. Kaupunki kuitenkin kasvaa: Tampere saa jatkuvasti uusia asukkaita, vuosittain noin 3000 kappaletta. Uudet asukkaat tarvitsevat myös palveluita.

– Se selittää ison osan, pelkkään kasvuun vastaaminen, Ikonen sanoo.

Ikonen kertoo, että ensi vuoden alussa aiotaan aloittaa koko valtustokauden mittainen talouden tasapainottamis- ja tuottavuusohjelma, jolla haetaan välineitä menojen ja velkaantumisen hillintään.

– Ollaan asetettu tavoitteeksi, että soten jälkeisessä ajassa kaupungin talous on tasapainossa, Ikonen sanoo.

Vaikka menoja ja velkaantumista halutaan hillitä, se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikista investoinneista luovuttaisiin. Kaupunki aikoo ensi vuonnakin investoida noin 235 miljoonalla eurolla.

– Investoinneissa on kouluja ja päiväkoteja tai yhdyskuntarakenteeseen liittyviä, että korjataan katuja tai rakennetaan uusia asuinalueita. Hyvin konkreettisia asioita, joita priorisoidaan, Ikonen sanoo.

Vaikka tavoitteena on hillitä velkaantumista, kaupunki ottaa lisää lainaa. Ensi vuonna asukaskohtaisen lainamäärän arvioidaan nousevan yli 4 000 euron ja senkin jälkeen lainamäärä jatkaa kasvuaan: ennusteen mukaan vuonna 2025 asukaskohtainen lainamäärä on peräti 5790 euroa.

– Lainamäärä kasvaa johtuen siitä, että meillä on isot investoinnit. Kaupunki investoi viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 200 miljoonalla per vuosi ja tässäkin talousarviossa on 235 miljoonaa investointeja. Meidän oma tulorahoituksemme riittää vajaaseen puoleen, loppuun joudutaan ottamaan velkaa. Sen takia velkamäärä kasvaa, mutta myös omaisuus kasvaa samaan aikaan, Yli-Rajala sanoo.

Ikonen kertoo, että kaupunki on myös katsonut, miten omaa omaisuutta voidaan kierrättää.

– Me voimme myydä jotain omaisuutta ja myös katsoa tarkkaan, mitkä ovat välttämättömiä investointeja. Tullaan käymään eri keinoja läpi ja tietysti tuloja toivotaan lisää. Siihen meidän pitää keskittyä. Ehkä yritystoiminnan edistäminen on yksi näistä, joilla tulovirtaa saadaan lisää.