Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varhaiskasvatuksen mitoitusta voi kiertää, kirjoittaa ministeri Andersson – Porsaanreikää ollaan tukkimassa

Opetusministeri Li Andersson kirjoittaa kolumnissaan huolestaan, joka liittyy varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksen noudattamiseen. Hänen mukaansa riittävän aikuisten määrän takaavaa mitoitusta on vielä mahdollista kiertää joissain tapauksissa.

Aluehallintovirasto ja Valvira selvittivät viime vuonna henkilöstömitoituksen toteutumista. Andersson kirjoittaa, että varhaiskasvatuksessa vaikuttaa esiintyvän esimerkiksi vakiintuneita käytäntöjä, joissa aamuisin tai iltaisin ammattilaisia on lasta kohden huomattavasti vähemmän, kuin suhdeluku edellyttäisi. Kun mitoitusta katsotaan keskiarvon tasolla, saa se tilanteen näyttämään lain mukaiselta.

– Keskiarvotarkastelun sijaan on päästävä tunti- ja ryhmäkohtaiselle tasolle, ministeri kirjoittaa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla julkaistussa kolumnissaan.

Yksi mahdollinen ratkaisumalli riittävän aikuisten määrän varmistamiseksi olisi Anderssonin mielestä ryhmäkohtaiseen tarkasteluun siirtyminen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää nyt selvityksen, jossa arvioidaan henkilöstömitoituksen toteutuminen eri tilanteissa. Sen tavoitteena on löytää ongelmakohdat ja mahdolliset lainsäädännön muutostarpeet.

– Selvityksessä on tärkeää päästä kiinni varhaiskasvatuksen arjen aitoihin ongelmakohtiin. Pidän välttämättömänä, että numeroiden tarkastelun lisäksi asiassa kuullaan myös varhaiskasvatuksen työntekijöitä, Andersson toteaa.