Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuusto hyväksyi Särkänniemen kehittämisen periaatteet – tavoitteena uudistaa alue vuoteen 2028 mennessä

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Särkänniemen alueen kehittämisen periaatteet. Kaupunki omistaa huvipuistoa pyörittävän Tampereen Särkänniemi Oy:n kokonaan.

Särkänniemen alueen kehittämisellä halutaan vahvistaa läntisen keskustan vetovoimaa ja kasvattaa ihmisvirtoja. Aluetta kehittämällä halutaan lisätä Tampereen houkuttelevuutta.

Särkänniemen alueen asemakaavaehdotus on loppusuoralla ja se on mahdollista hyväksyä vielä vuoden 2021 aikana.

Kaupungin mukaan kehityshanke on kunnianhimoinen ja taloudellisesti merkittävä hanke. Alueelle kehitetään muun muassa teemoitettu hotelli ja kylpylä-vesipuisto,ravintola- ja tapahtumakatu, digitaalisiin elementteihin perustuva sisäkohde aikuisille ja teineille sekä Ylen kanssa kehitetyn konseptin mukainen Mediamaailma. Tavoitteena on toteuttaa kehittämishanke vuoteen 2028 mennessä.

Yhtiön rahat eivät kuitenkaan riitä hankkeen toteuttamiseen aikataulussa ilman kaupungin panostusta. Yhtiö on esittänyt kaupungille 25-30 miljoonan euron pääomitusta. Sen lisäksi yhtiö hankkii noin 100 miljoonaa euroa uutta vierasta pääomaa, joilla se kehittää toimintaansa ja toteuttaa kehityssuunnitelman sekä asemakaavan mukaiset hankkeet. Yhtiö hankkii tarvitsemansa vieraan pääoman markkinaehtoisesti.

Särkänniemi tavoittelee hankeella merkittävää kävijämäärien kasvua, liikevaihdon kolminkertaistumista ja kannattavuuden parantumista. Kehityshankkeen lopullinen laajuus täsmentyy asemakaavan hyväksymisen ja alueiden myynnin toteutuessa. Kaupungille omistukseen jäävät joka tapauksessa satama-alue sekä yleiset alueet, kuten puistot ja kadut.

Tampereen Särkänniemi Oy esittää, että kaupunki myy sille tai perustettavalle tytäryhtiölle kaikki uuden asemakaavan mukaiset tontit markkinahinnalla.

Yhtiön tilaaman yhteiskuntataloudellisten vaikutusten arvion mukaan alueen kehittämisen kumulatiiviset vaikutukset Tampereelle ja seutukunnalle vuoteen 2030 mennessä ovat 1 126 miljoonan euron taloudellisen toiminnan lisäys, noin 24 miljoonan euron verotulojen lisäys, pysyvän liiketoiminnan työllisyysvaikutus noin 780 henkilötyövuotta ja rakentamisen 2 235 henkilötyövuoden vaikutus.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kehittämisen periaatteet jatkovalmisteluun. Päätökset sijoituksen tekemisestä Särkänniemi Oy:n vapaan oman pääoman rahastoon sekä maa-alueiden myynnistä yhtiölle tuodaan erikseen päätettäväksi jatkovalmistelun jälkeen. Myös tulevasta yhtiörakenteesta päätetään myöhemmin. Periaatepäätöksen mukaiseen menettelyyn varaudutaan vuoden 2022 talousarviossa.