Pormestari esitteli Tampereen talousarvioesityksen – "Kehitämme kaupunkia rohkeasti eteenpäin"

Tampereen kaupungin vuoden 2022 talousarviossa suunnataan kohti vahvaa tulevaisuuden kaupunkia ja hoidetaan koronapandemian haittoja. Ensi vuoden aikana asioiden järjestelyt tiivistyvät, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisvastuu kustannuksineen siirtyy kaupungilta hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Nämä asiat nousivat esille, kun pormestari Anna-Kaisa Ikonen esitteli talousarvioesityksen.

Ikonen peräänkuuluttaa rohkeutta kehittää kasvavaa Tamperetta uudenlaiseen rooliin. Hän esitteli ensi vuoden talousarvioehdotuksensa maanantaina 25. lokakuuta. Budjettiesitys hyväksytään kaupunginvaltuustossa marraskuun 15. päivä.

– Kehitämme kasvavaa Tamperetta edelleen rohkeasti eteenpäin ja luomme vahvaa pohjaa kaupungin ja sen asukkaiden tulevaisuudelle. Kiinnitämme talousarviossa erityistä huomiota koronapandemian synnyttämiin haittoihin, kuten nuorten mielenterveysongelmien hoitoon sekä oppimisen ja osaamisen tukemiseen.

– Samalla kehitämme ennaltaehkäiseviä palveluita ja tuemme yritysten ja tamperelaisten mahdollisuuksia tarttua kasvuun, innovaatioihin ja kehitykseen. Tulevaisuuden hyvinvointimme ja kilpailukykymme kumpuavat vankasta, kansainvälisen tason osaamisesta, tiivistää pormestari ehdotuksen.

Kaupungin nettomenojen arvioidaan kasvavan ensi vuonna 4,5 prosenttia eli noin 60,6 miljoonaa euroa verrattuna kuluvan vuoden tilinpäätösennusteeseen. Kasvu on korkea verrattuna 1,5 prosentin (22 milj. euroa) verorahoituksen kasvuun. Vuosikate on 83,6 miljoonaa euroa ja tilikausi päätyy 26,6 miljoonaa euroa alijäämäiseen tulokseen.

Käyttömenojen kasvun taustalla ovat pääosin valtion säätämät kuntien uudet, esimerkiksi hoitajamitoitusta koskevat velvoitteet, palvelutarpeiden lisääntyminen ja kaupungin väestönkasvu.

– Tampereen ripeä kasvu näkyy edelleen suurena tarpeena investoida: varaamme investointeihin 235 miljoonaa euroa. Investointien vuoksi lainamäärä kasvaa vielä ensi vuonna merkittävästi, mutta vuodesta 2023 lähtien velkaantumista hillitään. Tavoitteena on talouden tasapaino sote-uudistuksen jälkeen, kertoo pormestari Ikonen tiedotteessa.

Talouden tasapainottamiseksi vuonna 2022 aloitetaan talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelma.

Rakennusinvestointeja vuodelle 2022

- Sammon koulun laajennus ja päiväkoti 14,9 miljoonaa euroa

- Etelä-Hervannan koulun, päiväkodin ja suun terveydenhuollon uudisrakennus 13 miljoonaa euroa

- Pyynikintie 2 perusparannus 13 miljoonaa euroa

- Tammelan stadion 11,2 miljoonaa euroa

- Kaupin urheilupuisto 7,5 miljoonaa euroa

- Kaupunginarkisto 6,1 miljoonaa euroa

- Ikurin päiväkoti ja koulu 4,6 miljoonaa euroa

- Hyhkyn koulu perusparannus 3,7 miljoonaa euroa

- Messukylän koulu 1,4 miljoonaa euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut