Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Koomikkopariskunnan huikea kaksintaistelu! – "Uusintaottelu rävähti näyttämölle parhaaseen mahdolliseen aikaan"

Teatteriarvio: Mars vs. Venus 2 - uusintaottelu saa unohtamaan koronan, kirjoittaa Tamperelaisen kriitikko Katariina Fleming.

Riku Suokkaan ja Johanna Tohnin Mars vs. Venus sai ensi-iltansa syksyllä 2017, ja sen on nähnyt jo yli 30 000 katsojaa. Nyt esitykselle on valmistunut itsenäinen jatko-osa; Mars vs.Venus 2 – uusintaottelu. Helppo on sillekin povata suurta menestystä.

Uusintaottelu rävähti näyttämölle parhaaseen mahdolliseen aikaan. Pandemia on sen verran helpottanut, että salit voidaan myydä täyteeen ja lisäksi pikkujoulukausi on lähestymässä kovaa vauhtia. Mikä siis sopisi aikaan paremmin kuin pikkutuhma iloittelu, jossa saa nauraa melkein läkähtymiseen asti!

Asialla on Suomen hauskimmaksi arvioitu koomikkopari, joka on pariskunta myös oikeassa elämässä. He ruotivat miehen ja naisen elämää kuin kilpaillen kummalla on vaikeampaa. Fakta ja fiktio limittyvät niin, että ero on hiuksenhieno ja arvaamaton. Onko Suokas–Tohnin perhe-elämä tällaista vai osaavatko he vain taitavasti esittää sitä. Niin tai näin: hauskaa yleisöllä on.

Riku Suokas on stand up-alan pioneereja Suomessa – hän perusti jo vuonna 1996 alan ensimmäisen, vakinaisesti toimivan Club Act!ionen. Ollessaan 25-vuotiaana Suomen kaikkien aikojen nuorin teatterinjohtaja Hämeenlinnassa, hän perusti Tomaatteja!Tomaatteja! -festivaalin. Monipuolinen teatterimies ehti johtaa vuosia Tampereen Työväen Teatteriakin. Siltä ajalta on myös talon suurin menestys Vuonna 85, jonka hän ohjasi, käsikirjoitus oli yhteistyötä Heikki Syrjän kanssa.

Johanna Tohnin ura on lyhyempi, mutta Suokkaan rinnalla hän on tasaväkinen. Mars vs. Venus 2 – uusintaottelu on kuin kamppailu, jossa kumpikin saa peräkkäin vuoron – vastapuoli istuu tuolilla ja kuuntelee posket punaisina. Kellon kilahtaessa vuoro vaihtuu ja kumpikin yrittää panna juttua yhä paremmaksi.

Kun pari rakastui, Johanna Tohnilla on edellisestä liitosta tyttö ja poika, Riku Suokas oli lapseton. Nyt uusperheen lapset ovat teini-ikäisiä ja perhe on kasvanut koiralla ja kissalla. Muutosta ensihuumasta tasaiseen korona-arkeen esityksessä kuvataan herkullisesti aina hääpäivän viettoa ja t-paitojen kuvioita myöden.

Pariskunta on kirjoittanut omat osuutensa yksin. Ennen kantaesitystä on he kiersivät stand up -klubeja ja pubeja, joissa testasivat juttujen perille menoa ja muuttivat joitakin kohtia. Hiominen on kannattanut – teksti on sujuvaa ja uskottavaa.

Stand upille tyypilliseen tapaan otetaan kontakteja myös yleisöön. Siinä ollaan hieman veitsenterällä; esiintyjän pitää vaistota, kuka on valmis mihinkin, usein varsin intiimiin kysymykseen. Pari kertaa iski myötähäpeä nolon kysymyksen myötä.