Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valoviikot tarjoavat taidetta talojen seiniin – Kuusi teosta on paikallisten nykytaiteilijoiden töitä

Tapahtuma: Valogallerian valotaideteoksilla juhlistetaan 90-vuotiasta Tampereen taidemuseota.

Vuodesta 1966 järjestettyjen Tampereen Valoviikkojen tämän vuoden tarjontaan kuuluu suurena ohjelmakokonaisuutena Valogallerian Kaupunkilaisia-näyttely, jolla Tampereen taidemuseo juhlii 90-vuotista taivaltaan.

15 teoksen kokonaisuus levittäytyy Valoviikkojen ajan 29.10.2021-13.3.2022 valoteoksina Tampereen keskustan kortteleihin Keskustorin ja Hämeenpuiston välillä.

Niiden lisäksi Taidemuseolla on Väinö Linnan aukiolla pari viikkoa esillä videoteos.

Valogallerian näyttelyn keskiössä on sen nimenkin mukaan ihminen. Teokset kuvaavat eri ikäisiä kaupunkilaisia arjen aherruksessa ja vapaa-ajan vietossa.

Teoksista kuusi on Taidemuseon kokoelmista ja yhdeksän Tampereen kaupungin kokoelmista.

Taidemuseon 90-vuotisjuhlan kunniaksi teoksia on museon kokoelmista yhdeksältä eri vuosikymmeneltä. Vanhin teos on Mikko Carlstedtin Tytön pää vuodelta 1931.

Kuusi teosta on paikallisten nykytaiteilijoiden töitä. Osa heistä on tehnyt teoksensa suoraan valoteokseksi.

– Esimerkiksi Lotta Nevanperä teki työnsä suoraan valoteokseksi. Riikka Lenkkerin valoteos on tehty hänen maalauksensa pohjalta. Kaija Papu on tullut viime vuosina tutuksi tatuointitaiteilijana ja hänen valoteoksensa onkin tatuointimainen. Tuukka Peltonen tekee hienoa puupiirrosgrafiikkaa ja valoteos on suoraan hänen työstään, Tampereen taidemuseon vt. näyttelypäällikkö, museoamanuenssi Virpi Nikkari kertoo.

Hän sanoo seinille heijastettavissa valoteoksissa toimivan parhaiten taideteokset, joissa on selkeää kuvapintaa ja viivan käyttöä sekä kontrasteja. Pienet yksityiskohdat eivät sovi valoteokseen kovin hyvin.

Kaupunkilaisia-näyttelyyn järjestetään opastettuja kävelykierroksia. Ensimmäinen on 31. lokakuuta kello 20. Lähtö kierrokselle tapahtuu osoitteesta Puutarhakatu 11. Mukana ovat taiteilijat Karkki Mäkelä, Lotta Nevanperä ja Kaija Papu.

– Lokakuun viimeinen päivä on taidemuseon virallinen 90-vuotispäivä. Museoon on silloin ilmainen sisäänpääsy, Virpi Nikkari kertoo.

Lisätietoja Valoviikoista saa osoitteesta https://valoviikot.tampere.fi