Talvi tulee, oletko valmis? – Peter Franzén muuntui Veikko Huovisen Hamsteriksi Pirkanmaalla

Elokuva: Ohjaaja Markku Pölösen mukaan Huovisen tarina on hänen suosikkinsa kirjailijan tuotannosta.

Peter Franzén nähdään jälleen tulkitsemassa Veikko Huovisen tarinaa. Eläimillä ja luonnolla on elokuvassa myös tärkeä rooli, kuten Huovisen tarinoissa on aina. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Pitkä tie vie hyvän matkaa koillisen Tampereen perukoille, sade vihmoo autioita teitä ja tuuli piiskaa maisemaa. Tien päässä aivan rannassa odottaa paikka, jossa pitkään toisensa tuntenut kaksikko tuotantoryhmän kanssa tekee jälleen pitkää elokuvaa. Puhutaan ohjaaja Markku Pölösestä ja pääosaa esittävästä Peter Franzénista, jotka ystävystyivät jo 1990-luvun tuotantoja tehtäessä.

Ohjaaja Markku Pölönen (kuvassa hattu päässä) ja Peter Franzén ovat toistensa luottomiehiä jo pitkältä ajalta. Pekka Ruissalo

Kaksikon kruununjalokivi oli vuonna 2004 ilmestynyt Koirankynnen leikkaaja, joka perustui Veikko Huovisen kirjaan. Nyt ollaan samalla asialla: Hamsterit on Huovisen vuonna 1957 ilmestynyt neljäs romaani, josta Markku Pölönen on yhdessä Paula Vesalan kanssa tehnyt elokuvakäsikirjoituksen.

– Kyseessä on Huovisen tuotannosta oma suosikkini, todellinen hyvän mielen tarina jossa on paljon viisautta ja inhimillisyyttä, Pölönen kuvailee.

Elokuvaa on kuvattu viime viikkoina paljon Pirkanmaan seudulla. Aitolahden lisäksi Hamstereita on kuvattu Lempäälän Kuokkalan museoraitilla. Pölönen syttyi kohteesta.

– Se on ihan mahtava paikka! Ajattelee, että sellaista ei enää olisi olemassakaan mutta kyllä vaan on, ohjaaja kehaisee.

Koirankynnen leikkaajassa Franzén teki kriitikoiden mukaan yhden elämänsä rooleista sodassa päähän ammuttuna Mertsinä, jonka elämän päämääräksi muuttui sen jälkeen se, että hän onnistuisi leikkaamaan paikallisen kirvesmiehen koiralta pahasti vihoitelleen kannuskynnen.

– Me olemme Markun kanssa tehneet elokuvia vaikka kuinka paljon. Ensimmäinen pitkä elokuva, jossa olin mukana, oli Markun leffa. Tuottaja Marko Röhr kysyi, että lähdetkö tekemään tätä Markun kanssa ja minä siihen, että totta ihmeessä. Siinä ei ollut puolta sanaa varsinkin kun ajattelee, millaista tekstiä tässä pääsee tekemään, Franzén sanoo.

Tässäkään elokuvassa Franzén ei esitä aivan tavallista Tauno Tasalakkia. Miehen esittämä Hamsteri on innostunut keräilystä tavalla, joka ei ehkä kaikkien mielestä täytä oikeustoimikelpoisuuden piirteitä. Apuna matkalla on Rurik ( Jaakko Ohtonen), jonka kanssa on luvassa vielä enemmän odottamattomia käänteitä.

– Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin Pete, ei kahta sanaa. Se oli mielikuvissa vähän sellainen salaviisas maalaismies. Ei se sitä ole, vaan hyvin lukenut kaupunkilainen, jonka tekemisissä on varmasti aistittavissa aspergerin piirteitä.

– Sitten on Rurik, joka ei ole myöskään mikään tavallinen tallaaja. Pidettiin poikien (Franzén ja Ohtonen) kanssa palaveria Helsingissä ja katsoin, kun he kävelivät hakemaan kahvia. Tajusin jo kävelytyylistä että se on siinä: toinen liidaa ja toinen seuraa perästä.

Hamsterit-elokuvan ensi-iltapäivä ei ole vielä tiedossa. Miten Pölönen on valmistautunut siihen, mikäli elokuvasta tulee suosittu?

– Luulen, etteivät ne minulle tule ne rahat. Elokuva on yleisölaji ja tykkään sinänsä täysistä katsomoista.

Pölönen on aikeissa jäädä eläkkeelle. Mitä hän silloin tekee?

– Voin alkaa Clint Eastwoodiksi. Se tekee leffoja ysikymppisenäkin.

Kirja

Hamsterit

Veikko Huovisen kirjoittama, vuonna 1957 ilmestynyt romaani.

Romaanin pohjalta on tehty kolmiosainen elokuva Hamsterit, joka ilmestyi vuonna 1982.

Tarinan pääosassa on Hamsteri, jonka elämän täyttää tavoite varautua ja valmistautua talveen.

Markku Pölönen ohjaa nyt Hamstereista pitkää elokuvaa. Sen pääosassa nähdään Peter Franzén.

Elokuvakäsikirjoituksesta vastaavat Markku Pölönen ja parhaiten laulajana ja muusikkona tuttu Paula Vesala.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut