Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokialaismies auttaa ihmisiä löytämään kadonneita esineitä – puolukkametsään pudonnut rippisormus löytyi 58 vuoden jälkeen

Nokialainen Aki Korhonen innostuu ihmisten auttamisesta. Korhonen on harrastanut metallinetsintää kolmisen vuotta.

– Ajattelin, että kun on vehkeet, niin on kiva auttaa muitakin, Korhonen sanoo.

Monet harrastajat katsovat vanhoja karttoja, joista he etsivät paikkoja, joista voisi löytää rautakautisia esineitä.

– Minulla tuli mieleen, että mitä jos laittaisi palvelun pystyyn kadonneiden arvoesineiden etsimiseksi, Korhonen valottaa.

Hän laittoi palvelun pystyyn vuodenvaihteessa ja melko pian hän pääsi etsimään ensimmäisiä hankeen kadonneita sormuksia ja autonavaimia.

– Sormuksen ei tarvitse olla edes kallis, mutta niillä voi olla mittaamaton tunnearvo.

Jos sormuksen tai muun esineen pudottaa vaikkapa kadulle tai muulle yleiselle paikalle, pitää etsinnät aloittaa käytännössä välittömästi. Muuten joku muu voi ehtiä löytää sen. Kotipihalta, metsästä tai järvestä voi kadonnut esine löytyä pidemmänkin ajan päästä. Korhonen on löytänyt muun muassa 58 vuotta sitten kadonneen sormuksen.

– 15-vuotiaana oli rippisormuksen tiputtanut puolukkametsään, Korhonen kertoo ja lisää nauraen, että kyseessä oli hänen oma äitinsä.

Puolukkametsälle kadonnut sormus löytyi Korhosen mukaan melko helposti. Esimerkiksi puistoista löytyy paljon roskaa, jolloin etsinnän varsinaisen kohteen löytäminen on hankalampaa.

– Talvella tuli myös etsittyä Mersun avaimet. Avaimenperässä oli kahdet avaimet ja autossa avaimeton käynnistys. Löysin ne hangesta Jankasta. Omistaja sanoi, että uusiminen olisi ollut tonnin reissu.

Korhonen etsii kadonneita esineitä myös vedestä. Tällä hetkellä hän pääsee itse kaulasyvyyteen, mutta ensi kesänä hänen pitäisi päästä jo sukeltamaan. Sukellusetsinnät tehdään yhdessä tamperelaisen Eel Diven kanssa.

– Pari viikkoa sitten käytiin nostelemassa 2000 euron vihkisormus seitsemän metrin syvyydestä.

Vedessä on yleensä myös vähemmän roskaa kuin rannalla.

Korhosen innostus metallinetsintään syttyi jo nuorena.

– Joskus teinipoikana sain lainaan karvalakkimetallinpaljastimen ja kävin läpi lähiuimarannan. Löytyi pari kolikkoa ja rihkamakorua, Korhonen kertoo.

Siitä innostus jäi kytemään. Korhonen on sittemmin harrastanut omien tyttäriensä kanssa geokätköilyä ja ajatteli, josko he innostuisivat myös metallinetsinnästä.

– Tytöt eivät enää ole niin innostuneet, mutta isillä se on pysynyt, Korhonen nauraa.

Yhdeksän kymmenestä löydöstä on Korhosen mukaan roskaa. Joskus kohdalle osuu kuitenkin erikoisuuksia.

– Viinikanniemen leirintäalueen keskeltä löytyi nurmialueelta koristeltu hakasolki, jonka museo lunasti kokoelmiinsa, Korhonen kertoo.

Korhonen kuitenkin muistuttaa, ettei mitä tahansa saa kaivaa ylös. Vastikään Savukoskella metallinetsintäharrastajat nostivat maasta useita esineitä tuhoten löytöpaikan. Korhosta harmittaa, että osa harrastajista ei noudata sääntöjä.

– Ennen kuin lähtee tekemään mitään, pitää tutustua lakiin ja asetuksiin. Yksityisillä mailla kaivamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kaupungin alueille, esimerkiksi puistoon ja uimarannalle voi mennä, mutta kaivelusta ei saa jäädä jälkiä. Ja jos tajuaa löytäneensä metsästä rautakautisen esineen niin lopettaa kaivaminen ja jätä se museolle, Korhonen muistuttaa.

Hän kuitenkin kertoo metallinetsintäharrastajien myös auttavan Museovirastoa.

– Historiallisten löytöjen määrät ovat kymmenkertaistuneet harrastuksen suosion myötä.

Korhosen ensisijainen etsintäkohde eivät kuitenkaan ole muinaiset löydöt.

– Itse lähinnä jeesaan ihmisiä, minkä työltä kerkeää.

Vaikka Korhonen pyytää korvausta etsimisestä, rikastumaan sillä ei pääse. Päivätyönsä hän tekee toimistossa.

– Tämä on mukavaa vastapainoa. Ja hyvä syy lähteä ulos luontoon.