Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tietokonekauppa ei pysy hengissä ilman hulluutta – "Alahan on muuttunut todella paljon"

Näkökulma: Tamperelaisen Triosoftin omistaja Ari Kokko aloitti pelien postimyynnillä ja myy nyt tavaraa yritysten käyttöön.

Tampereen Rautatienkadulla pitää majaansa tietokonealan liike, jonka aikalaiset muistavat jo kultaiselta 1980-luvulta. Puhutaan Triosoftista, jonka omistaja Ari Kokko ei oikein osaa itsekään kuvailla, miten tietokonetekniikan erikoisliike on selvinnyt vuodesta 1985 saakka.

Vastaavaan ikään päässeitä alan kivijalkakauppoja ei Suomessa enää montaa ole jäljellä.

– Kai tässä on auttanut vahva luova hulluus. Alahan on ehtinyt muuttua todella paljon ja moneen suuntaan: ensin veti tietokonepelien kauppa, sitten kaupattiin tietokoneita, oli tukkukauppaa ja sen jälkeen on vetänyt yrityksille ja myös kuluttajille tehtävä myynti.

– Nimikkeitä ja tuotteita on alalle tullut paljon lisää: ennen vanhaan oli lähinnä pelejä, peliohjelmia ja diskettejä. Sitä vaan miettii, miten sellaisilla katteilla yleensä tehtiin liiketoimintaa, nauraa Triosoftissa alusta asti mukana ollut Kokko.

1980-luvulla elettiin ylipäätäänkin tietokonepelikaupan kulta-aikaa. Asialla oli myös omat varjopuolensa etenkin joulun aikaan.

– Ultima-pelisarja oli valtavan suosittu. Kutososa tuli vuonna 1990 ja siinä oli jotain kaksitoista diskettiä. Voit arvata, monessako versiossa oli niin että joku disketti ei toiminut ja se tietysti ehkäisi tehokkaasti pelin pelaamisen. Niitä sitten postiteltiin uudelleen, Kokko naurahtaa.

1990-luvun alun lama-aika oli Triosoftille ensimmäinen koettelemus. Devalvaatio tuli ja ulkomailta ostettavien tuotteiden hintalappu kallistui äkkiä.

– Se oli yhtä sumua. Aika kauan mietittiin, millainen tavara yleensä menee kaupaksi.

Tilanne on hyvin samanlainen tällä hetkellä.

– Nykyään Puhutaan tarviketuotteista: on kaapeleita, papereita ja erikoistarvikkeita. Tietokoneitakin menee edelleen kaupaksi, mutta hyvin vähän.

Triosoftin toimintaa on osaltaan auttanut se, että sen aktiiviset tekijät ovat olleet aina varsin huumorintajuisia ja halunneet toteuttaa yritystoimintaa

– Yhtiökumppanina oli 1980-luvulla Timo Koskinen, jolla oli hyvin omanlainen huumorintaju. Tampereella sellainen Pahkasika-satiiri tuntuu toimivan, ja Koskinen hyödynsi sitä.

Tietty ikäluokka muistaa Triosoftin isot mainokset tietokonelehdissä, joissa yksi slogan oli esimerkiksi pelien kopiointia kritisoinut ”vain originaalissa on manuaali” eli vain alkuperäisessä pelissä on ohjekirja.

– Alkuvaiheeseen liittyi paljon sympaattista kotikutoisuuttakin. Sitten toimintaa piti väistämättä myös tehdä ammattimaiseksi, Ari Kokko naurahtaa.