Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiamitalisti Kari Ristanen saapui Tampereelle juhlimaan vanhaa seuraansa – "Muistan varmaan kaikki Kaupin polut edelleenkin"

Tampereen Vapriikissa nähtiin perjantai-iltana suomalaisen hiihdon elävä, tamperelaislähtöinen legenda, kun nykyisin Loimaalla asuva Kari Ristanen oli saapunut juhlimaan vanhan seuransa Tampereen Poliisi-Urheilijoiden 100-vuotissyntymäpäivää.

– En ihmettele, että kysyt että olenko joskus ollut poliisi. Sitä yleensä kysytään aina ensimmäisenä. En ole ollut, Ristanen kertoo.

Sitten on toinenkin asia, josta Ristanen muistetaan. Mies muistetaan Sarajevon vuoden 1984 talviolympialaisten miesten viestin avausosuudelta. Mitalitavoite oli kyykätä nuoren Ristasen avausosuudella: Suomi jäi Ruotsin Thomas Wassbergille yli puolitoista minuuttia, ja sen jälkeen ladulle iskenyt Juha Mieto ei jättänyt pettymystään vakan alle.

– Se on Jussin kanssa puhuttu moneen kertaan se hiihto. Hänkin sanoi, että ei kritisoi meikäläistä, koska en ollut valinnut itse itseäni siihen avausosuudelle vaan valmennusjohto valitsi. Ja kyllähän minä tiedän, että ei se sujunut osaltani parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi viestihiihto on sellaista että neljä kaveria hiihtää ja sijoitus katsotaan sitten, Ristanen naurahtaa.

Viestissä tuli uusi mitali Lahden MM-kisoissa 1989, hopeaa. Calgaryssä 1988 mies sijoittui 50 kilometrin hiihdossa seitsemänneksi.

– Sitä kilpailua muistelen ilolla. Muistan, kun aamulla heräilin ja katselin sitä olympiatulta, ja oli sellainen olo että tästä voi tulla hyvä päivä.

Näihin kaikkiin Ristanen valmistautui pitkälti kotimaisemissaan Tampereella. Kissanmaan poika harjoitteli muun muassa Kaupissa ja Suolijärvellä.

– Käytiin taannoin pojan kanssa vähän Kaupissa juoksemassa. Muistan ne kaikki polut edelleenkin, Ristanen kertoo.