Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteikäs tamperelainen mattokauppa vaihtoi omistajaa – kymmenien tuhansien mattojen varasto aiotaan myydä tyhjäksi kolmessa päivässä

Perinteikäs mattokauppa Mattokulma lopettaa toimintansa. Hämeen Mattokulman varaston osti ilmajokelainen huonekaluliike Lähdesmäki Oy.

– Mehän ollaan itse 50 vuotta vanha perheyritys ja meillä on Ilmajoella ja Vaasassa liikkeet sekä useampi nettikauppa, kertoo Tuomas Lähdesmäki.

Ilgis ja Irene Saadetdin pitivät Mattokulmaa vuodesta 1969. Lähdesmäki kertoo, että Saadetdinit ovat tuttuja vuosien takaa.

– Vanhempani on tuntenut heidät vuosikymmeniä.

Lähdesmäki kertoo, että Saadetdinit ovat kyselleet, josko Lähdesmäellä olisi kiinnostusta ostaa liike. Tähän asti he ovat kuitenkin kieltäytyneet.

– Noin kuukausi sitten kävimme katsomassa tätä. Tuli vähän myös sympatian kautta, että päästetään heidät eläkkeelle.

Bisnes on toki aina mukana – ja pohjalainen hulluus.

– Me monesti ostamme eriä, jos se on järkevää.

Mattokulman matot lasketaan kymmenissä tuhansissa. Liiketilassa on kahdessa kerroksessa yhteensä 800 neliömetriä ja tila on lattiasta kattoon täynnä mattoja. Lähdesmäki kertoo Saadetdinien asiantuntemusta.

– Tämä on huippuhienoa ja laadukasta tavaraa, hän kehuu.

Kauppahinnasta päästiin sopimukseen pari viikkoa sitten. Lähdesmäki osti liikkeen irtaimiston ja sitoutui tyhjentämään sen melko nopealla aikataululla. Torstaina käynnissä oli inventaario. Ensi viikon lopulla pidetään tyhjennysmyynti, jossa on tarkoitus saada myytyä mahdollisimman suuri osa pois.

– Toivotaan, että tamperelaiset tulevat ostamaan, nyt tämä oikeasti tyhjätään.

Ilmajoelle viedään se, mitä ei myydä. Lähdesmäki kertoo, että heille tarjottiin ostettavaksi myös kiinteistöä, mutta ainakaan tällä hetkellä intresseissä ei ole laajentaa Tampereelle.

– Tämä on ollut tunnettu maamerkki. Tavallaan harmi, että joutuu lopettamaan.

Inventaariossa on Lähdesmäen mukaan löytynyt jatkuvasti yllätyksiä. Valikoimassa on niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin mattoja. Mattoja on tuotu muun muassa Afganistanista, Pakistanista, Intiasta, Egyptistä ja Belgiasta.

– On harvinaisuuksia, varsinkin käsinsolmituissa. Sellaisia, ettei ole ikinä missään nähty. Ilgis on alkulähteiltä eli kutojaperheiltä ostanut. Sellaisia mattojen taideteoksia, että ei ole Suomessa tai olemassakaan toista. Koko ajan yllättyy positiivisesti.