Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laulaja Pirjo Turunen palasi Tampereelle – "Kaipuu toi takaisin tänne"

Kulttuuri: Hämeenpuisto, Pyhäjärvi, Laukontori ja Arboretum ovat nyt osa seniorilaulajan päivittäistä arkea.

Pirjo Turunen vastaa puhelimeen metsässä.

– Olen 3-vuotiaan lapsenlapsenlapseni Jaakon kanssa sieniretkellä. Suppilovahveroita on saatu jo paljon.

Monipuolisena kulttuurihenkilönä tunnettu Turunen on saanut uuden roolin: Jaakolla on myös kolmen kuukauden ikäinen pikkusisko Olivia.

Laulaja Pirjo Turunen syntyi Loimaalla ja muutti Tampereelle kahdeksanvuotiaana, yrittäjävanhempiensa ainoana lapsena. Vanhemmat perustivat Suomalaisen klubin taloon Klubi-kenkä-kaupan.

– Opiskelin pitkään musiikkia ja jäin vuonna 1996 vapaaksi taiteilijaksi. Siitä pitäen on töitä laulajana ja kulttuurin parissa riittänyt. Nuorena solmittu pitkä avioliitto tosin vei vuosia ja pääsin alkamaan aika myöhään, kertoo Pirjo Turunen, joka laulajana esiintyy niin kirkkokonserteissa, lied-laulajana kuin oopperoissa ja opereteissa.

– Kanttori Pentti Tynkkynen sävelsi minulle kokonaisuuden Tommy Tabermanin runoihin ja se oli yksi urani kohokohdista. Taberman itse kutsui tätä kuudentoista laulun sarjaa jokaisen runoilijan salaiseksi haaveeksi ja antoi sille nimeksi Vereni pisarat. Sitä esitettiin useiden vuosien ajan eri puolilla Suomea ja hyvällä menestyksellä vierailimme sillä myös Liettuassa.

Paljon muutakin Turunen on ehtinyt. Kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajana hän oli aloittamassa Milavidan kunnostushanketta. Samoihin aikoihin Kulttuuriyhdistys perusti myös Niittyjuhlat Finlaysonin palatsiin ja puistoon.

Kuusitoista vuotta sitten Pirjo Turunen hankki Sastamalan Kaltsilan kylästä veljesten, Ville ja Taavetti Perkiön, vuonna 1900 rakentaman maalaistalon ja kehitti siitä kulttuurikeskus WillePerkkiön. Kauniisti remontoimassaan talossa hän järjesti upeita, rakastettuja kulttuuritapahtumia, joista vuoden 2013 On hetki -kesäjuhla jäi viimeiseksi.

– Kaipuu Tampereelle toi kuuden Helsingin vuoden jälkeen takaisin tänne. Kun katsoin ikkunasta Hämeenpuiston kauniita maisemia, tuttuja taloja ja ruskan värjäämiä puita, huomasin, että olin löytänyt oikean kodin. Laukontorilla voin käydä aamukahvilla ja Pyhäjärven rannassa on hienoja kävelypolkuja. Arboretum hehkui ruusujen aikaan värikylläisenä, kertoo Pirjo Turunen tyytyväisenä.

Pirjo laulaa edelleen, harrastaa ja nauttii suuresta uudesta elämästään Tampereelle, kotona.