Laulaja Pirjo Turunen palasi Tampereelle – "Kaipuu toi takaisin tänne"

Kulttuuri: Hämeenpuisto, Pyhäjärvi, Laukontori ja Arboretum ovat nyt osa seniorilaulajan päivittäistä arkea.

Pirjo Turunen vastaa puhelimeen metsässä.

– Olen 3-vuotiaan lapsenlapsenlapseni Jaakon kanssa sieniretkellä. Suppilovahveroita on saatu jo paljon.

Monipuolisena kulttuurihenkilönä tunnettu Turunen on saanut uuden roolin: Jaakolla on myös kolmen kuukauden ikäinen pikkusisko Olivia.

Laulaja Pirjo Turunen syntyi Loimaalla ja muutti Tampereelle kahdeksanvuotiaana, yrittäjävanhempiensa ainoana lapsena. Vanhemmat perustivat Suomalaisen klubin taloon Klubi-kenkä-kaupan.

– Opiskelin pitkään musiikkia ja jäin vuonna 1996 vapaaksi taiteilijaksi. Siitä pitäen on töitä laulajana ja kulttuurin parissa riittänyt. Nuorena solmittu pitkä avioliitto tosin vei vuosia ja pääsin alkamaan aika myöhään, kertoo Pirjo Turunen, joka laulajana esiintyy niin kirkkokonserteissa, lied-laulajana kuin oopperoissa ja opereteissa.

– Kanttori Pentti Tynkkynen sävelsi minulle kokonaisuuden Tommy Tabermanin runoihin ja se oli yksi urani kohokohdista. Taberman itse kutsui tätä kuudentoista laulun sarjaa jokaisen runoilijan salaiseksi haaveeksi ja antoi sille nimeksi Vereni pisarat. Sitä esitettiin useiden vuosien ajan eri puolilla Suomea ja hyvällä menestyksellä vierailimme sillä myös Liettuassa.

Paljon muutakin Turunen on ehtinyt. Kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajana hän oli aloittamassa Milavidan kunnostushanketta. Samoihin aikoihin Kulttuuriyhdistys perusti myös Niittyjuhlat Finlaysonin palatsiin ja puistoon.

Kuusitoista vuotta sitten Pirjo Turunen hankki Sastamalan Kaltsilan kylästä veljesten, Ville ja Taavetti Perkiön, vuonna 1900 rakentaman maalaistalon ja kehitti siitä kulttuurikeskus WillePerkkiön. Kauniisti remontoimassaan talossa hän järjesti upeita, rakastettuja kulttuuritapahtumia, joista vuoden 2013 On hetki -kesäjuhla jäi viimeiseksi.

– Kaipuu Tampereelle toi kuuden Helsingin vuoden jälkeen takaisin tänne. Kun katsoin ikkunasta Hämeenpuiston kauniita maisemia, tuttuja taloja ja ruskan värjäämiä puita, huomasin, että olin löytänyt oikean kodin. Laukontorilla voin käydä aamukahvilla ja Pyhäjärven rannassa on hienoja kävelypolkuja. Arboretum hehkui ruusujen aikaan värikylläisenä, kertoo Pirjo Turunen tyytyväisenä.

Pirjo laulaa edelleen, harrastaa ja nauttii suuresta uudesta elämästään Tampereelle, kotona.

Henkilö

Pirjo Turunen, os. Kuusisto

syntyi Loimaalla

muutti 8-vuotiaana Tampereelle

vanhemmat kauppiaita

avioliittoon 19-vuotiaana, ero 41 vuoden jälkeen 2007

kaksi lasta, viisi lastenlasta ja kaksi lapsenlapsenlasta

mezzosopraano

opiskellut Pirkanmaan Musiikkiopistossa ja Tampereen Konservatoriossa

jatko-opinnot Sibelius-Akatemian laulunlehtori Aili Purtosen johdolla

Tampereen Kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja 2004–2007, 2014

muutti Sastamalan Kaltsilaan ja perusti kulttuurikeskus WillePerkkiön, jota piti 10 vuotta

Helsingissä 6 vuotta

muutti Hämeenpuistoon heinäkuussa

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut