Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emerituspäätoimittaja Erkki "Jammu" Kanerva, 85, kaipaa vanhaa Tamperetta, muttei väitä, että ennen kaikki oli paremmin – "Henki pihisee"

Näkökulma: 85-vuotias Kanerva kaipaa vanhoja aikoja muttei väitä, että ennen kaikki oli paremmin.

Henki pihisee.

Emerituspäätoimittaja Erkki Kanervan vastaus kuulumisten kysymiseen paljastaa, että torstaina 85 vuotta täyttänyt kuivan huumorin mestari on yhä vahvassa vireessä.

Siirtymä toiseen hyvään puheenaiheeseen sujuu luontevasti, kun tiedustelee, miltä Tampereen keskustan huima kehitys peritamperelaisen konkaritoimittajan silmiin näyttää.

– Meille ikivanhoilla tamperelaisille kaupunki on mennyt epämiellyttävämpään suuntaan. Hyvää on se, mikä on vanhasta jäänyt. Tykkäsin puutalojen ja vanhojen tehtaiden Tampereesta.

Lapsuutensa Kanerva vietti Finlaysonin hellahuoneessa Amurissa. Puutalokaupunginosan sopet ja keskustan liepeillä olevat rannat olivat poikaporukoiden leikkipaikkoja.

– Jos vanha Amuri olisi säästetty, se olisi nyt hieno turistikohde, epäilee Kanerva.

Asioita pitää katsoa huumorilla.

Maailman muuttumisesta on turha syyttää erityisesti Tamperetta, muistuttaa Kanerva. Muuallakaan muutosta ei pääse pakoon.

– Matkailukin oli mielenkiintoista aikaisemmin, kun maat olivat erilaisia. Ulkomaille lähtö oli seikkailu. Nyt joka paikassa on samat ketjuliikkeet.

Nykyisin vireänä pitävän vuonna 1927 valmistuneen omakotitalon piha-askareet. Kanervat ovat asuneet talossa itse yli 50 vuotta. Lähinäkö vaikeuttaa lukemista, mutta Tampere-seuran joulukortit ovat tänäkin vuonna Kanervan piirtämiä. Perinteisillä menetelmillä, toki.

– Minun lapsuudessani ainoa kone oli rautakanki. Ei sillä pohjalla pärjää nykykoneiden kanssa.

Kanerva tuli nuorena toimittajana Lehtimiehiin ensimmäistä kertaa 1960-luvun alussa tehden muun muassa Tamperelaista ja päätoimittaen Hymyä vuosina 1964–65. Tamperelaisen päätoimittajana hän työskenteli vuodesta 1970 vuoteen 1989 saakka. Kirjahyllyjen vakiovarustukseen kuuluneita Yrjö-kirjoja Kanerva julkaisi nimimerkillä Jammu liki 40.

– Asioita pitää katsoa huumorilla, muistuttaa Kanerva.

Nyky-Tampereelta löytyy yksi asia, joka saa hyväksyvän nyökkäyksen. Ratikalle on löytynyt pieni paikka Kanervien arkirutiineista.

– Kun jättää auton kauppa-asioilla Kalevan Prisman parkkipaikalle, voi jatkaa näppärästi ratikalla keskustaan. Jos sinne on jotain asiaa.

Loppujen lopuksi väittämä ennen oli aina paremmin ei emerituspäätoimittajan mukaan edes pidä paikkaansa.

– Tässä on kyse vain minun mielikuvistani.