Kolmonen synnytti tuoppiturismin Tampereelle – "Asiakas on vaan tullut ratikalla kohti keskustaa ja katsonut, että tuossa on ravintola..."

Ilmiö: Tampereella tehdään nyt baarikierroksia ratikalla, kun illanviettoporukat ajavat baarista baariin. Kaksi reitin päissä sijaitsevaa perinteistä olutravintolaa on kokenut erityisen renessanssin joukkoliikenteen ansiosta.

Ratikka on synnyttänyt uudenlaisen ilmiön Tampereen ravintolakulttuuriin.

Illanistujaisporukat ovat löytäneet ratikan kulkupeliksi baarikierroksille, kerrotaan ratikanreitin varrella sijaitsevista ravintoloista.

Baarista baariin matkustetaan suunnitelmallisesti tai sitten vaunusta hypätään pois, jos ikkunasta näkyy houkutteleva paikka.

Sammonkadulla toimivassa Public House Huurteessa ilmiö on huomattu selvästi. Ravintolapäällikkö Helga Kaislo sanoo, että ratikka on vaikuttanut jo asiakasvirtoihin.

– Tämä on lähiöravintola, jonka asiakkaat tulevat kasvoilta hyvin nopeasti tutuksi. Täällä siis tunnistaa sen, jos sisään tulee henkilö joka ei ole täkäläistä porukkaa.

– Olen myös nähnyt erillisiä some-päivityksiä siitä, kuinka joku asiakas on vaan tullut ratikalla kohti keskustaa ja katsonut, että tuossa on ravintola, menenpäs kokeilemaan sitä, Kaislo jatkaa.

Ratikka on tuonut uusia asiakkaita esimerkiksi opiskelijoista.

Erityinen renessanssi on koettu ratikkareitin päissä. Hervannassa maineikas olutravintola Kultainen apina on kokenut kukoistuskauden, kun keskustan ravintolaväki on lähtenyt ratikalla yhdelle tai jopa parille Hervantaan.

– Lauantaisin käy sellaista väkeä, jota ei muuten ole näkynyt. Saattaa tulla iltapäivän aikana kymmenkuntakin ryhmää, pariskuntia ja muita seurueita. Puhutaan noin viidenkymmenen asiakkaan lisäyksestä, jonka kyllä huomaa. Nuorisoa ei juurikaan käy, opiskelijat lähtevät täältä sitten muualle eivätkä he päivällä liiku muutenkaan, sanoo Kultaisen apinan Markku Mäensivu.

Mäensivu arvioi, että asiakasmäärissä on ollut kasvua 20–30 prosenttia.

Reitin toisessa päässä olevassa Pyynikintorin perinteisessä kortteliravintola Tuopissa tunnistetaan jopa termi baariturismi.

Useammallakin porukalla kanta-asiakkaita on tapana ajaa ratikalla Tuopista Hervannan päähän Kultaiseen apinaan tuopilliselle ja palata sitten takaisin. Baariliikennettä syntyy myös Hervannasta Pyynikintorin suuntaan.

– Ratikka on tuonut uusia asiakkaita esimerkiksi opiskelijoista. Sehän tässä on hauskaa, että täällä voi viettää aikaansa 18-vuotias ja 80-vuotias ja meininki on hyvä ja kaikki tulevat toimeen, kertoo Tuopin ravintolapäällikkö Taija Lehtinen.

Lehtisen mukaan sijainti linjan 3 tämän hetkisen päätepysäkin vieressä on tunut uusia asiakkaita pitkän linjan kortteliravintolaan.

– Joku on tullut ovesta sisään ja sanonut, ettei hän tiennytkään että täällä sijaitsee tällainen paikka, kertoo Lehtinen.

Public House Huurteen toimitusjohtaja Juha Kannisto on mielissään siitä, että useamman vuoden ratikkatyömaasta kärsinyt ravintola on nyt muuttunut selväksi hyötyjäksi uuden ilmiön takia.

– OIi siinä sellaista ilmiötä havaittavissa, että väki alkoi kiertää Sammonkadun seudun jo aika kaukaa. Nyt yrittäjänkin on jo helppo hymyillä, Juho Kannisto kuvailee.

Ratikka synnytti ravintolailmiön – "Helsingissä on ratikkabaari Spårakoff, mutta Tampereella sitä ei tarvita. Täällä riittävät tavalliset ratikat ja niiden varrella oleva ravintolatarjonta"

”Matkailu avartaa”

Tampereen Pyynikillä asuva eläkeläinen Pekka Palmu tunnustautuu tuoppituristiksi.

Vain 100 metrin päässä Pyynikintorin Tuopista asuva Palmu on ottanut tavakseen lähteä kantapaikastaan Hervannan Kultaiseen apinaan niin kutsutulle välikaljalle.

– Arki on muuttunut, ja miellyttävään suuntaan. Tästä on tullut ajettua Hervantaan pienelle virvokkeelle, ja sieltä on tullut porukkaa tänne. Opiskelijoitakin on näkynyt, ja ne ovat mukavaa porukkaa. Tämä on lisännyt Tuopin asiakasmääriä aika hienosti, ja varmasti sama asia siellä Hervannankin päässä, Pekka Palmu sanoo.

Palmun mukaan 90 minuutin vaihtoaika on juuri passeli siihen, että Hervannassa ehtii juoda helposti yhden tai kaksi tuopposellista.

– Ei niitä reissuja tarvitse suunnitella. Sitähän sanotaan, että matkailu avartaa, Palmu jatkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut