Turvallisuuskyselyn tulokset julki: päihdeongelmat ja liikenneonnettomuudet huolettavat eniten Tampereella

Tampereen kaupunki on julkistanut elokuussa tekemänsä turvallisuuskyselyn tulokset. Kyselyssä selvitettiin yli 15-vuotiaiden tamperelaisten kokemuksia ja näkemyksiä muun muassa rikoksista ja järjestyshäiriöistä, rikoksen uhriksi joutumisesta, varautumisesta sekä onnettomuuksista ja tapaturmista.

Kyselyyn saatiin 3 313 vastausta. Valtaosa vastaajista (79 prosenttia) kokee asuinympäristönsä rikokset ja järjestyshäiriöt hyvin pieniksi tai melko pieniksi ongelmiksi. Suurimmat huolenaiheet rikosten kohteeksi joutumisesta liittyvät liikenneonnettomuuden uhriksi joutumiseen, omaisuuden varastamiseen tai vahingoittamiseen, häirinnän, väkivallan tai väkivallalla uhkailun kohteeksi joutumiseen.

Lukuisat vastaajat nostavat avovastauksissa isoksi huolenaiheeksi ja turvattomuuden aiheuttajaksi kasvavan huume- ja päihdeongelman eri muodoissaan (käyttäjät ja siihen liittyvä häiriökäyttäytyminen, myynti, ruiskut/neulat, rikokset).

Lähes 30 prosenttia vastaajista on joko erittäin tai melko huolestunut liikenneonnettomuuden uhriksi joutumisesta. Avovastauksissa toivottiin tehokkaampaa liikennevalvontaa erityisesti koulujen ja suojateiden lähettyville, enemmän hidasteita ja valo-ohjausta sekä huomion kiinnittämistä teiden kunnossapitoon ja ajonopeuksiin.

Muina huolenaiheina nousevat ihmisten syrjäytyminen, rasismi tai suvaitsemattomuus ja valvonnan siirtymisen yksityiselle turvallisuusalalle.

Toimiviksi ratkaisuksi rikollisuus- ja häiriökäyttäytymisongelmiin vastaajat nostavat erityisesti poliisin suorittaman yleisen järjestyksenvalvonnan lisäämisen, valaistuksen lisäämisen ja kunnossapidon, paremman kunnossapidon (roskien siivous ja töhryjen poistamisen) ja kameravalvonnan lisäämisen.

Kyselyssä selvitettiin myös koronapandemia-ajan turvallisuuden ja turvattomuuden kokemuksia. Järjestyshäiriöitä ja rikollisuutta on koettu olevan koronan aikana jonkin verran enemmän kuin aikaisemmin.

Erityisesti kyselyssä nousivat esiin roskat ja epäsiisteys, pyörävarkaudet, äänekäs juhliminen yksityisasunnoissa, uhkaava tai väkivaltainen käytös julkisilla paikoilla ja erilaiset merkit huumausaineiden käytöstä.

Turvallisuuskyselyn tulokset löytyvät tästä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut