Turvakodit täyttyivät taas Tampereella – "Turvakotiin lähtemiseen on selvästi myös korkea kynnys"

Perheväkivalta: Korona-ajan aiheuttamat ongelmat kodeissa näkyvät pahemmin vasta myöhemmin, sanoo ensi- ja turvakotipalveluiden johtaja Milka Suuniittu-Sakari.

Neljän seinän sisässä on monessa kodissa kerääntynyt jotain, joka näkyy varmasti vasta myöhemmin, Milka Suuniittu-Sakari arvioi. Johanna Erjonsalo

Teemu Nurmi

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden on ollut vaikeampaa hakea ja saada apua korona-aikana, koska kotiin eristäytyminen on mahdollistanut ja tuonut esiin läheisten ihmisten pakottavaa kontrollia ja vallankäyttöä.

Tampereen ensi- ja turvakotipalveluiden johtaja Milka Suuniittu-Sakari kertoo, että korona-aika näkyi selvästi sen ensimmäisinä kuukausina Tampereen molemmissa yksiköissä Petsamon Mutkakadulla sekä Hämeenkadulla.

– Kevät ja osittain kesän alku 2020 olivat meillä tavallista hiljaisempia. Uskon, että koronan alkukuukausina ihmisillä oli varmasti epätietoisuutta siitä, oliko palvelumme auki, voiko meille hakeutua ja oliko turvakotiin turvallista tulla korona-aikana. Toinen syy oli varmasti se, että turvaan halunneet eivät päässeet lähtemään kotoaan, Suuniittu-Sakari sanoo.

Tilanne palautui Tampereen ensi- ja turvakodeissa normaaliksi kesän 2020 loppupuolella. Siitä lähtien täyttöaste on ollut sama kuin ennen koronaa eli 90 prosenttia ja ylikin.

– Avopalvelupuolella Perhekulma Puhurissa on ollut koko ajan asiakkaita niin paljon kuin on pystynyt vastaanottamaan.

Koronapandemian aiheuttama erityisaika ei ole vielä ohi. Sen vaikutukset, kuten lomautukset ja mahdollinen työttömyys, ovat olleet sytyke kriisitilanteelle monessa suomalaiskodissa.

Neljän seinän sisässä on monessa kodissa kerääntynyt jotain, joka näkyy varmasti vasta myöhemmin.

Seuraukset voivat näkyä vielä pitkään.

– Väkivaltapalveluiden pariin hakeudutaan myöhäisessä vaiheessa eli hakija on yleensä joutunut kohtaamaan väkivaltaa jo kauan. Turvakotiin lähtemiseen on selvästi myös korkea kynnys, Suuniittu-Sakari toteaa.

– Neljän seinän sisässä on monessa kodissa kerääntynyt jotain, joka näkyy varmasti vasta myöhemmin, hän jatkaa.

Tampereen Ensi- ja Turvakoti ry ohjasi viime vuonna 146 ihmistä toisiin turvakoteihin muualle Suomeen ja kuluvan vuoden määrä on toistaiseksi 199 ihmistä, koska omat paikat ovat täynnä.

Ongelma saa hieman helpotusta ensi vuonna, kun Kaukajärvelle valmistuu uusi turvakoti, jossa on kaksi yhdeksän paikan yksikköä. Tavoite on saada tilat käyttöön maaliskuun lopussa.

– Petsamon yksikkö muuttaa uuteen toimipaikkaan. Tampereen turvakotipaikkojen määrä nousee kymmenellä, Suuniittu-Sakari kertoo.

Digitaalinen väkivalta on lisääntynyt

Sometilejä on varastettu

Tampereen yliopiston tutkimus kertoo, että digitaalisen ja taloudellisen väkivallan muodot ovat nousseet aiempaa vahvemmin esille asiakastyössä.

– Digitaalinen väkivalta tarkoittaa muun muassa sitä, että toisen ihmisen puhelimeen on asennettu seurantaohjelma tai -laite, sähköpostiin tai pankkitileille on rinnakkaistunnukset ja on hankittu mahdollisuus seurata toisen sometiliä, Milka Suuniittu-Sakari kertoo.

– Taloudellisessa väkivallassa ei anneta toiselle tunnuksia esimerkiksi yhteiselle pankkitilille ja äärimmäisessä tapauksessa väkivallan uhrilla ei ole lainkaan omaa rahaa ja hän elää täysin toisen varassa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut