Tuoko liikenneympyrä helpotuksen? – Tästä Tampereen ruuhkasumpusta poistetaan liikennevalot

Tampereen kaupunki on julkaissut Lapintien kehittämisen katusuunnitelmaehdotuksen, joka on nähtävillä 25. lokakuuta saakka ensi sijassa kaupungin verkkosivuilla.

Satakunnankadun ja Kelloportinkadun välinen Lapintien katusuunnitelmaehdotus pohjautuu vuonna 2017 laadittuun Tampereen keskustan kehäkadun pohjoisosan yleissuunnitelmaan, jota on tarkennettu vuosina 2018 ja 2019. Nykyinen valo-ohjattu liittymä korvataan korotetulla liikenneliittymällä.

Suunnittelualue rajautuu lännessä Satakunnankadun siltaan, pohjoisessa Kelloportinkatuun/Palokunnankatuun, idässä noin 60 metriä Rautatienkadun suuntaan ja etelässä noin 60 metriä Rongankadun suuntaan. Rongankadun suunnassa liitytään sen katusuunnitelman alueeseen.

Liikenneympyrän korotettu liittymäalue on Rongankadun ja Lapintien suuntaisesti noin 68 metriä ja Satakunnankadun suuntaisesti noin 72 metriä. Kiertoliittymän kiertotilan leveys on 9,0 metriä, josta ajorataa on 4,5 metriä ja (tarvittaessa) yliajettavaa osuutta on 4,5 metriä.

Kiertoliittymän poistumishaaroissa on yliajettavat saarekkeet hidastamassa ajonopeuksia. Kiertoliittymän keskelle toteutetaan valaistu taideaihe, jonka muotokieli ja ilme tarkentuvat toteutuksen suunnittelussa.

Hotelli Tammerin edessä olevat nykyiset koivut on esitetty poistettavaksi. Tilalle istutetaan uudet, hieman matalammat lehtipuut, jolloin nykyisten puiden taakse jäävä Hotelli Tammerin kaunis päätyfasadi avautuu nykyistä paremmin Satakunnansillan suunnasta tarkasteltuna.

Paloaseman edessä olevat kaksi muotoon leikattua lehmusta säilytetään. Samoin Työnpuistossa Lapintien varressa sekä Rongankadun ja Valssipadonraitin risteyksessä olevat lehtipuut säilyvät. Työnpuiston vanhojen puiden kasvuedellytysten turvaamiseksi puiston ja jalkakäytävän reunaan perustetaan osittain matala tukimuuri.

Kiertoliittymän suojatiet sekä Rongankadun ja Lapintien jalkakäytäväosuudet toteutetaan esteettömyyden erikoistasona.

Satakunnankadun, Lapintien ja Rongankadun katuliittymän nykyiset liikennevalot puretaan. Kiertoliittymän tulosuuntien korotusviisteiden läheisyyteen tehdään liikennevalot, joilla pysäytetään liikenne kaikilta tulosuunnilta liittymäalueen läheisyydessä olevan pelastuslaitoksen hälytysajoneuvojen tarpeiden mukaan.

Liittymäalueen valaistus uusitaan ja nykyiset portaalit poistetaan Satakunnankadun sillan puoleista portaalia lukuun ottamatta.

Lapintien eteläisimmän katuosuuden katutilaa jäsennellään siirtämällä nykyisiä pysäkkejä ja pysäköintiruutuja. Tällä katuosuudella Lapintien ajoradan leveys on 8,0–8,5 metriä, pysäköinti/pysäkit 3,0 metriä ja jalkakäytävät 3,0–4,3 metriä leveät. Katujen pintavedet johdetaan pinnan kallistusten ja reunakivien avulla hulevesiviemäriin.

Kohde sisältyy kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2023 alustavaan vuosisuunnitelmaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut