Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Puutarhakadulta löytyy thainyrkkeilyn suomalainen mekka – "Parikymmentäkin tuntia harjoittelua tulee viikkoon erittäin helposti"

Tamperelainen thainyrkkeily saavutti lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna menestystä, kun Inga Magga ja Miina Sirkeoja toivat kaupunkiin kultaiset mitalit lajin SM-kilpailuissa. Sirkeoja saavutti menestyksen 63,5-kiloisten sarjassa, Maggan painoluokka on 45-kiloiset.

Kaksikko edustaa Chitalada Finlandia, jonka valmentajana on lajin pitkän linjan osaaja Pertti Nurmi. Laji ei ole Suomessa ainakaan vielä siinä tilanteessa että sitä pystyisi tekemään päätoimisena työnä, mutta harjoittelu maistuu silti.

– Itselle tulee perusviikkoon kuusikin harjoitusta täällä. Sitten pyöräilen kaikki matkat ja muut hyötyliikunnat siihen päälle. Jos harjoitusviikkoa ajattelee, niin siihen tulee yhteensä parikymmentäkin tuntia harjoittelua erittäin helposti.

– Sunnuntai on vähän lepopäivä, muuten treenataan. Hyviä asioita on kaiken muun ohella se, että syödä saa niin paljon kuin jaksaa ja vähän enemmänkin, Sirkeoja naurahtaa.

Sirkeojan tavoitteena on se, että hän voisi lähteä jossain vaiheessa Thaimaahan lajin synnyinmaahan harjoittelemaan ja katsomaan, miten urheilu kulkisi täysammattimaisella sapluunalla. Kaupan alalla työskentelevä Sirkeoja on ollut pitkään puolipäiväisenä, jotta lajiharjoittelu onnistuisi mahdollisimman hyvin. Elämä rakentuu vahvasti urheilun ja harjoittelun ehdolla.

38-vuotias Inga Magga puolestaan innostui lajista aikuisella iällä. Sittemmin innostuminen on vienyt naisen lajin kansalliselle kärkitasolle saakka.

Maggalla on monta rautaa tulessa: vuonna 2020 julkaistiin hänen kirjoittamansa kirja Varjonyrkkeilijä, joka palkittiin myös vuoden urheilukirjana.

– Perhe-elämä, työt ja kaikki siihen päälle vievät oman aikansa, mutta viikkoon mahtuu keskimäärin neljä harjoitusta täällä. Kun tärkeä kilpailu lähestyy, tahti tiivistyy siitä, Magga kuvailee käytäntöjään.

Kolmikkoa lajissa viehättää se, että se on erittäin monipuolinen ja siitä on moneen tarkoitukseen. Lajin pariin tuleva voi tähdätä kilpailu-uralle tai siihen, että harjoittaa sen avulla kestävyyskuntoa ja lihaskuntoa. Sykkeet nousevat tarvittaessa erittäin korkealle ja tiiviissä saliympäristössä hiki virtaa varmasti.

– Missään nimessä thainyrkkeilyyn tulevalla ei ole sellainen ajatus, että ollaan kovia nakkikioskilla, tämä ei ole sellainen laji.