Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tämä on hyvä merkki" – Yli puolet pirkanmaalaisyrityksistä uskoo, että liikevaihto kasvaa ja väkeä palkataan lisää

Selvästi yli puolet pirkanmaalaisista yrityksistä uskoo liikevaihtonsa kasvavan vuoden takaisesta, kertoo Pirkanmaan yritysbarometri.

Peräti 61 prosenttia vastanneista arvioi liikevaihtonsa kasvavan vuoden takaisesta. Syksyllä 2020 liikevaihdon kasvuun uskoi vain 28 prosenttia yrityksistä ja 49 prosenttia vastaajista arvioi liikevaihtonsa supistuvan. Nyt miinusmerkkiseen kehitykseen uskovia oli enää 14 prosenttia.

Henkilöstömäärä pirkanmaalaisyrityksissä on viime vuoteen verrattuna suurempi 48 prosentilla vastaajista, yhtä suuri 40 prosentilla ja pienempi vain 12 prosentilla vastaajista.

– Tämä on hyvä merkki. Lomautukset ovat päättyneet ja jatkossa nähdään pikemminkin tarvetta lisätä kuin vähentää henkilöstöä, Tampereen kauppapakamarin johtaja Markus Sjölund toteaa kauppakamarin tiedotteessa..

Tampereen kauppakamari tekee jäsenyrityksilleen kaksi kertaa vuodessa yritysbarometrikyselyn liikevaihdon, henkilöstön, investointien ja viennin tilasta nyt sekä odotuksista seuraavan puolen vuoden aikana. Tämän syksyn kyselyyn vastasi noin 260 yli neljä henkeä työllistävää kamarin jäsenyritystä.

Viennin kasvuun uskoi 51 prosenttia barometriin vastanneista vientiyrityksestä. Vain 13 prosenttia arvioi vientinsä supistuvan. Edellisvuotta suurempi tilauskanta oli 60 prosentilla vastanneista vientiyrityksistä.

Kyselyyn vastanneiden yritysten odotukset seuraavalle kuudelle kuukaudelle ovat valoisat. Palvelualan yrityksistä peräti 61,1 prosenttia uskoi liikevaihtonsa kasvavan. Muillakin toimialoilla kasvuun uskovia oli reilusti yli puolet vastaajista.

Henkilöstömäärän uskoi kasvavan 51,1 prosenttia ja pysyvän vähintään ennallaan 44,2 prosenttia kaikista vastaajista. Yleisimmin rekrytointitarpeet ovat 1–2 henkilöä.

– Riittämättömän kysynnän sijaan yritysten suurimmaksi uhkakuvaksi nousee nyt työvoimapula. Peräti 54 prosenttia vastaajista kertoi ammattitaitoisen työvoiman puutteen rajoittavan yrityksen toimintaa. Se on korkein lukema koskaan yritysbarometrien historiassa, johtaja Markus Sjölund toteaa.

Teollisuuden osalta myös komponentti- ja raaka-ainepula sekä voimakkaasti nousseet rahtihinnat luovat kustannuspaineita ja hidastavat kasvua. Nurkan takana uutena pilvenä taivaalle on nousemassa energian hinnan nousu.