Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouskatsaus julki: Pirkanmaa selvisi koronavuodesta 2020 vain 0,4 prosentin notkahduksella – Näistä syistä tulos on selvästi koko maata parempi

Pirkanmaan talous selvisi ensimmäisestä pandemiavuodesta vähin vaurioin, mutta matkailu- ja ravintola-ala kärsivät pahasti.

Tiedot käyvät ilmi Tampereen kauppakamarin, Business Tampereen, Pirkanmaan yrittäjien ja Pirkanmaan liiton julkaisemasta Pirkanmaan talouskatsauksesta, joka julkistettiin maanantaina.

Maakunnan kaikkien toimialojen kokonaisliikevaihto vuonna 2020 supistui vain 0,4 prosenttia. Pirkanmaan kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2020 oli 35 miljardia euroa.

– Kokonaisuudessaan Pirkanmaan liikevaihto supistui kuitenkin ennakoitua vähemmän pitkälti teknologia- ja metsäteollisuuden hyvästä kehityksestä johtuen, sanoo Tampereen kauppakamarin johtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarin tiedotteessa.

Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Seuraavilla kahdella neljänneksellä pandemia käänsi maakunnan liikevaihdon laskuun, mutta vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihto kääntyi uudelleen kasvuun.

Teollisuustoimialoilla Pirkanmaa pärjäsi hieman koko maata paremmin. Teollisuuden liikevaihto vuonna 2020 oli 12 miljardia, joka oli 1,7 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Koko maan tasolla liikevaihto supistui 5,7 prosenttia. Vientiliikevaihtoa Pirkanmaalle kertyi 7,2 miljardia, joka on 1,4 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Koko maan lukema oli 5,6 prosenttia miinuksella.

Matkailu- ja ravintola-alalle vuosi 2020 oli erittäin vaikea. Liikevaihto supistui 25,7 prosenttia. Euromääräisesti liikevaihtoa kertyi lähes 200 miljoonaa vähemmän kuin normaalivuotena. Vuoden 2021 tammi-kesäkuussa lasku pysähtyi, mutta toimialan liikevaihto on merkittävästi normaalivuotta alemmalla tasolla.

– Matkailu- ja ravintola-ala on pandemian suurin kärsijä. Tärkeä pikkujoulusesonki menetettiin viime vuona rajoitusten ja pandemiatilanteen vuoksi, Tuleva sesonki onkin erityisen tärkeä alan yritysten tämän vuoden tuloksen kannalta. Jos se saadaan vietyä läpi ilman rajoitteita ja ihmiset sekä yritykset viettävät pikkujouluja, voivat vuoden 2021 luvut vielä korjaantua, toteaa Sjölund.

Tammi-kesäkuussa 2021 maakunnan liikevaihto on kasvanut 7,3 prosenttia ja vientiliikevaihto 8,5 prosenttia.